Meny Stäng

Glaskroppar: Svart Melankoli (2014)

Glaskroppar: Svart Melankoli
Författare: Erik Axl Sund
Förlag: Ordfront
384 sidor
Finns utgiven sedan 2014-04

— — —

Glaskroppar: Svart MelankoliEn våg av död sveper över Sverige. Unga tillsynes välmående människor väljer att på de mest makabra sätt avsluta sina liv innan de knappt hunnit börja. Det enda spår som kopplar ihop de tragiska dödsfallen är  de kassettband som hittas på de unga kropparna. Kassettband med mörka vemodiga musikstycken som de unga människorna tycks använt som soundtrack till sin egen undergång. Kriminalinspektör Jens Hurtigs kopplas på fallet och snart finner han att alla spår pekar mot ett enmansband som kallar sig Hunger.

Erik Axl Sund (författarduon Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist) fjärde bok är till formen en kriminalroman, men samtidigt något annat. Inspirationen är hämtad ur i den svenska extrema metalmusiken och speciellt den skandalomsusade suicidala black metalscenen. Är du bekant med denna musikgenre, eller möjligtvis har läst kapitlet om gruppen Shining och Niklas Kvarforth i Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingbergs bok Blod, eld, död: en svensk metalhistoria (2011) förstår du var det barkar. Rakt åt helvete med ett starkt hat mot allt som kan räknas som liv och med självskadebeteende och självmord som främsta attribut. Förmodligen är denna dödsdyrkande subkultur den grövsta formen av revolt mot rådande värderingar som den svenska musikscenen någonsin sett. Eller är det egentligen bara ytterligare ett hårdrockspekfinger riktat mot etablissemanget? En förlängning av viljan att chockera. Ungdomar som skär upp sina armar för att trycka på sina föräldrars ömmaste punkt – att deras barn plötsligt ska välja att avsluta sina liv?

Hur det är med detta låter jag vara osagt. Men i det fiktiva scenario som målas upp i Glaskroppar: Svart Melankoli är den suicidala svartmetallens konsekvenser högst påtagliga. Navet i berättelsen utgörs av kriminalinspektör Jens Hurtig. En man präglad av sin egen systers självmord och det trauma det inneburit för honom. Men vi följer inte bara Hurtig. Även andra människor, som konstnären Isaak, unga deprimerade Vanja och missbrukaren Simon, har sina egna kapitel. Deras öden är alla sammankopplade och alla har de någon koppling till Hunger misantropen, det nästan mytologiskt omtalade enmansbandet vars egentliga identitet ingen verkar veta. Deras berättelser bryts även av med kapitel som beskriver de unga självmördarnas sista stunder i livet. Dessa otäcka och djupt sorgliga delar av boken har kort och gott döpts till – Dra åt helvete.

Visst är det enkelt att göra kopplingar mellan den fiktiva artisten Hunger och de mediabilder som målats upp av både Niklas Kvarforth och 90-talets stora black metalsnackis Varg ”Greven” Vikernes. Men duon Erik Axl Sund går inte den enkla vägen genom att peka ut en enskild person som källan till den mörka destruktiviteten som drabbar bokens karaktärer. Istället söker de ursprunget och sammanhanget. Det blir en djupdykning i religiöst vansinne och ljusskygga familjehemligheter som får sitt utlopp i självskadebeteende, kreativitet, och hatfylld nihilism. Allt är betydligt mer komplext än jag först tror och vid flera tillfällen sveps mina mentala ben och lämnar mig snubblande runt i Erik Axl Sunds mörka samtidsberättelse. För det är i grund och botten precis vad Glaskroppar: Svart Melankoli egentligen är. En bok som för en diskussion om melankoli och vad det gör med det mänskliga psyket.

Glaskroppar: Svart Melankoli damp ner i min brevlåda som lite av ett misstag. En solig dag i brist på annat började jag läsa boken trots att jag för många år sedan gav upp svensk kriminallitteratur. Nu inser jag att detta ställningstagande kanske var ett misstag.  Glaskroppar: Svart Melankoli är en sorglig och bitvis skoningslös bok som kan läsas som en deckare, men även erbjuder djupa diskussioner om både konstnärliga uttryck och existentialism. Det är en bok som jag utan tvekan kommer att bära med mig mentalt ett bra tag framöver.

Betyg: 7,5 av 10

Fotnot: Erik Axl Sund (Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist) debuterade med den kritikerrosade trilogin om Victoria Bergman, en bokserie som nu sålts till 35 länder. Efter Kråkflickan, Hungerelden och Pythians anvisningar har de nu skrivit Glaskroppar: Svart Melankoli som är första boken i författarduons melankoli-trilogi.

— —- —

Kristoffer-Pettersson

 

 

 

 

Kristoffer Pettersson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *