Meny Stäng

Fylgia (2013

Serie: Fylgia

Författare: Anders Björkelid

Illustratör: Daniel Thollin och Jonas Anderson

Albumförlaget, 2013

56 sidor

— — —

FylgiaFotografen Maria ska inleda ett konstprojekt, där hon med mobilkamera ska fotografera en fullständigt bortglömd person. Hon får ett tips av sin vän Karin om en omärkt grav, som hon beger sig till. Föga imponerad av den, planerar hon om och hamnar istället vid Emanuel Swedenborgs gravplats i Uppsala domkyrka. Snart börjar Maria se syner och hennes konton på diverse sociala medier beter sig underligt och sänder ut märkliga meddelanden till hennes följare. När hon efter en pubkväll hamnar i en slags alternativ värld, befolkad av monstruösa varelser, visar det sig att hon hamnat över något som sträcker sig hundratals med år tillbaka, där hemligheter sedan länge tillbaka kryper ut i vår värld.

Bakom serien 1000 ögon, som Fylgia är en del av, står skaparna Daniel Thollin och Jonas Anderson. Deras kommande projekt har fått titeln Lovecraft, och efter att ha läst Fylgia är det inte svårt att se att de båda är inspirerade av den legendariske författaren. Fylgia bär på de mardrömslika drag som så ofta är representerade hos Lovecraft, där verkligheten rämnar under något som överstiger vår förståelse och får oss att tappa greppet om vårt eget förstånd. Att man valt att låta berättelsen utspela sig i Uppsala ger den en väldigt svensk ton, främst genom användandet av historiska figurer som tidigare nämnda Swedenborg samt bland annat Erik den Helige och Olof Rudbeck.

Trots att man lånar drag från Lovecrafts sätt att berätta på, känns Fylgia som något eget och högst originellt. Även om det knappast är svårt att dra paraleller mellan Cthulhu och de monster som karaktärerna i Fylgia stöter på, känns det aldrig som vare sig en billig kopia eller blind dyrkan. Jag kan knappt tänka mig några bättre svenska serieskapare än de bakom Fylgia att sätta tänderna i Lovecrafts värld och mythos. Tills dess räcker Fylgia och dess läckert illustrerade, mardrömslikt konstruerade värld en bra bit, även om jag gärna hade sett att den var åtskilliga sidor längre.

Betyg: 8 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *