Meny Stäng

Exorcismus (2010)

Exorcismus

Skräck, Spanien, 2010

Regi: Manuel Carballo

Manus: David Muños

Medverkande: Sophie Vavasseur, Stephen Billington, Richard Felix mfl.

Distributör: Cinematic Vision

Längd: 101 minuter

Finns på svensk dvd och blu-ray från och med 2011-10-12

— — —

Ända sedan Linda Blair blev besatt av en demon och kaskadspydde i den nu odödliga klassikern Exorcisten (1973), har besatthet varit ett återkommande tema inom skräckfilm. Än idag görs filmer på den premissen, vilket tyder på att det verkar vara något av ett odödligt fenomen att låta till synes oskyldiga människor besättas av ett hemskt väsen som vill dom och deras nära illa. Med Exorcismus (2010) har spanjorerna försökt sig på ämnet.

Filmen handlar om den bångstyriga tonåringen Emma (Sophie Vavasseur), som är en problematisk tjej som bär på mer än vad hon vill avslöja för sina föräldrar. Efter att ha spelat anden i glaset med ett par kompisar börjar Emma märka att det händer underliga saker kring henne och hon vill av någon outgrundlig anledning göra sin familj illa. Det visar sig att Emma blivit besatt av djävulen själv, och att denne vill använda Emma för att bringa död och olycka till de i hennes närhet. Lyckligtvis är hennes morbror präst, med en exorcism i bagaget, och han bestämmer sig för att försöka hjälpa Emma att bli av med sin ovälkomna gäst. Det visar sig dock inte vara så lätt, då djävulen inte är den som ger upp utan en rejäl kamp, och morbrodern har heller inte helt rent mjöl i påsen.

Om Spanien skräckmässigt har stått för kvalitet de senaste åren, med filmer som The Orphanage (2007) och Kidnapped (2010) ligger Exorcismus långt ifrån detta. Det är tydligt att man sneglat på redan gjorda exorcistfilmer och lånat från dessa för att försöka få ihop en spännande film, vilket man däremot inte lyckas med. Filmen ser tråkig ut och lider av det idag allt för vanliga trist urblekta fotot som inte bidrar med någon stämning alls. Miljöerna är inte särskilt inspirerande de heller, och man verkar inte ha lagt ner mycket tid alls på att få till en film som är estetiskt tilltalande.

När det kommer till storyn är det en tröttsam upprepning av saker man sett innan, med någon liten variation på temat besatthet. Det visar sig vara lite mer än anden i glaset som orsakar att Emma blir besatt av djävulen, vilket i och för sig är tur. Själva besattheten tar sig i uttryck i att den stackars flickan inledningsvis skakar och beter sig elakt, för att sedan prata med en löjlig mörk röst som ska föreställa något otäckt, vilket det inte är. Man gör inget nytt av det och utnyttjar inte möjligheterna som ges med att låta en tjej vara besatt av djävulen själv, något som ju faktiskt borde ge ett rätt stort utrymme för att ta ut svängarna och låta saker och ting bli kaotiska. Djävulen blir här aldrig läskig, mer irriterande, och det han gör innefattar i princip att vara ond mot de i Emmas närhet, och slår man ut det på filmens längd blir det inte värst mycket som händer.

Twisten som knyter ihop filmen är heller inte den tillfredsställande alls, utan snarare väldigt tam. I slutändan blir alltså Exorcismus inget mer än en blek version av vad som kanske hade kunnat bli bra om man skött sina kort rätt. Den saknar både originalitet och finess, samtidigt som den inte är det minsta otäck överhuvudtaget. Man kan också undra varför det ter sig att det är spanjorer som producerat, skrivit och regisserat filmen, men att den utspelar sig helt i England med brittiska skådespelare. Det är ett mysterium som är lika underligt som det är att hitta en direkt anledning att sätta sig ner och titta på Exorcismus, när det finns så mycket bättre film på temat.

Betyg: 1,5 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *