Meny Stäng

Dubbel-DVD – Ormarna & Ssssnake

Ormarna
USA, 1972, Skräck
Regi: William Grefe
Med: Chris Robinson, Alex Rocco, Steve Alaimo m.fl.
Längd: 1.47
Betyg: 6 av 10

Ssssnake
USA, 1973, Skräck
Regi: Bernard L. Kowalski
Med: Strother Martin, Dirk Benedict, Heather Menzies-Urich, Reb Brown
Längd: 1.39
Betyg: 7 av 10

Ute nu på svensk DVD via Studio S Enterainment

– – –

Studio S Enterainment fortsätter att prångla ut djurskräckisar till svenska folket. Tidigare har man gett ut titlar som Grizzly (1976), Day of The Animals (1977) och Piraya (1978), för att nämna några. Den här gången har turen kommit till Ormarna, i original Stanley, som är en mycket udda sak inom genren.

Vi följer Vietnamveteranen Tim (Chris Robsinon) som efter tjänstgöringen har bosatt sig i en stuga i Everglades träskmarker. Kriget har gett honom ärr för livet och förakt för människan. Han utser sig till djurens, och då särskilt ormarnas beskyddare. Favoriten är skallerormen Stanley som är hans bästa vän och gör saker på kommando. Han har i uppdrag att insamla ormar till ett forskningsinstitut som forskar i gift och motgift. Friden störs dock då ett gäng illasinnade jägare börjar fånga in ormarna i området för att sedan sälja deras skinn. Något de snart kommer att få ångra.

Trots att filmen tillhör skäckgenren är den nästan något av en buddy-film, fast att kompisarna i det här fallet inte utgörs av två män utan av en man och en orm. Det skulle lätt kunna bli löjligt. Men filmen har tvärtom en speciell charm som är svår att motstå. Sen att den inte är särskilt skrämmande är en sak. Vi bjuds ändå på en del roliga dödsscener och en suggestiv scen när Tim droppar av ett  gäng ormar i ett kärlekspars säng. Dessutom får vi ta del av en mycket underlig karaktär i form av en ond hippie i löjliga brallor som snortar så mycket koks att näsan torde falla av. Han ser ut som någon ur, föreställer jag mig, Charles Mansons sekt. Inte en snubbe man vill ta en öl tillsammans med med andra ord.

Ormarna är inte en klassiker i genren utan snarare den udda fågeln. Den som uppskattar djurskräck får dock sin välbehövda dos även här.

Med DVD:n medföljer också bonusfilmen Ssssnake, eller Kungskobran som den hette när den gick upp på svenska biografer. Och faktum är att bonusfilmen, till trots, är bättre än huvudfilmen. Spielberg ska förresten ha uppskattat filmen. Producenterna proddade senare också Hajen (1975).

Karaktärsskådisen Strother Martin (Det vilda gänget) spelar den dedicerade reptilforskaren Dr. Carl Stoner. Hans tidigare laboratorieassistent har ”mystiskt försvunnit” och doktorn  söker upp College-studenten David (Dirk Benedict) som gladeligen åtar sig uppdraget. David får en mycket liten injektion av ormgift för att, som den gode doktorn säger, bli härdad vid möjliga framtida bett. Han halvsover i ett par dygn och lider av fasansfulla hallucinationer men vaknar snart upp som en ny människa. Doktorn har också en mycket söt dotter ( Heather Menzies-Urich) och David och hon blir snart kära i varandra. Snart upptäcker dock David att han börjar få konstiga utslag och upptäcker andra kroppsliga förändringar. Vad hände egentligen med den förre assistenten?

Ssssnake är en skönt bisarr djurskräckis med alla de rätta ingredienserna: en doktor som tror han är Gud, suggestiva mordscener och coola specialeffekter. Filmen lunkar på i ett behagligt 70-tals-tempo och innehåller tillräckligt mycket stämning för att man inte ska bli uttråkad.

Kultfilms-aficionadon inom mig blev särskild glad av att se galningen Reb Brown i en av filmens viktiga biroller som tuff college-hunk. Brown är, som du vet, han som springer runt och skriker sig hes i Bruno Matteis Strike Commando (1987). Hans legendariska skrikande är om möjligt ännu gällare i den här rullen.

Denna dubbel-feature är väl värd att ha i DVD-samlingen.

– – –

Erik Göthlin filmvetare och frilansskribent

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *