Meny Stäng

Class of Nuke’Em High (1986)

Class of Nuke’Em High
Komedi/Skräck/Science fiction, USA, 1986
Distributör: Njuta Films
Regissör: Richard W. Haines, Lloyd Kaufman
Medverkande: Janelle Brady, Gil Brenton, Robert Prichard m.fl.
Längd: 85 minuter
Finns på svensk DVD sedan 2014-01-29

— — —

nukem highUnder 80-talet låg moralpaniken som ett tjockt täcke över Sverige. Skräckfilmer, och kanske då framförallt amerikanska sådana, målades upp som en inkörsport till såväl massmord som blodiga tortyrorgier. Debattprogrammet Studio S hade hela program ägnade åt ämnet, där unga barn tvingades läsa upp illa skriven poesi om hur påverkade de blivit av de våldsamma filmer de råkat se. Det är nästan så att man blir lite nyfiken på vad deltagarnas i SVT:s debattprogram skulle sagt om de visste just vad som pågick just då på andra sidan atlanten. Louyd Kaufman och Michael Herz hade nämligen bara några år tidigare slagit sina morbida huvuden ihop och startat upp splatterfilmsbolaget Troma, ett företag som skulle komma att stå för allt det som man fnös åt i det då så pryda Sverige. Det skulle förvisso dröja ända fram till 90-talet innan filmerna äntligen gavs ut på VHS här i Sverige, men deras succé och kultstatus var så gott som given från början.

I Class of Nuke’Em High, eller Atomskolan som den också var känd som här i Sverige, får vi följa high school-eleverna Warren och Chrissy när de inser just hur illa det kan gå när en stad bestämmer sig för att bygga ett kärnkraftverk hundra meter bort från ett högstadium. I Tromaville bryr man sig nämligen inte vidare mycket om saker som säkerhet och skyddsåtgärder. När radioaktivt vatten sen börjar läcka ut runtomkring kraftverket dröjer det inte länge förrän bikergänget The Cretins inser dess effekt på de lokala marijuanaodlingarna. Snart blir det specialodlade gräset ”Atomic High” den nya innedrogen på skolan, och under en skolfest faller även de annars rätt så pryda Warren och Chrissy i fällan och röker på. De hamnar i säng med varandra, men inser snart att den radioaktiva jointen påverkat dem mer än de någonsin kunnat ana! Chrissy blir nämligen gravid och föder snart fram ett monstruöst demonyngel som tar sin tillflykt i skolans labyrintiska källare. Men radioaktiva källarmonster är inte det enda som skolan behöver oroa sig för. The Cretins har nämligen bestämt sig för att ge sig ut på krigsstigen och ta över hela Nuke’Em High! Skolan, staden och världens öde kommer skrivas i blod, slem och tårar och frågan är hur många som kommer överleva till studenten?

nukem1
Medan Troma på senare år blivit synonymt med lågbudgetsleaze och splatter var det inte alltid sådan fokus på exploation, något som Class of Nuke’em High, ett av bolagets första riktigt stora succéer, är ett lysande exempel på. Precis som Monster in the Closet, som fick den suveräna svenska titeln Spöksnubben i skrubben, så är filmen snarare väldigt välproducerad med relativt höga produktionsvärden. Detta är något som har kommit att bli något av ett signum för dessa tidiga Tromatitlar, som nästan alla präglas av såväl kompetent skådespeleri som genuin omsorg och känsla för detaljer. Med åren kom dock filmbolagets produktioner att präglas av en betydligt mer anarkistisk attityd till såväl filmmakande som humor vilket har lett till att det skapats något av en skiljevägg mellan Tromas många fans. De som föredrar bolagets tidigare era har ofta svårt för de moderna titlarna och vice versa, då de både ser ut och känns som om de skulle komma från helt olika filmmakare.

nukem monstr

Class of Nuke’Em High är dessutom en ovanligt sansad titel för bolaget, och presenteras egentligen på många sätt som en typisk high schoolfilm från 80-talet. Hade det inte varit för de radioaktiva mutanterna, den liberala drogsynen och de många lemlästningsscenerna så hade man nästan aldrig kunnat gissa vilka som producerat filmen.  Det positiva med detta är att filmen är en perfekt inkörsport för de ännu oinvigda då de övernitiska lärarna, festsugna ungdomarna och deras längtan efter hångel och college snabbt vaggar in tittaren i en familjär och trygg känsla. När det sedan börjar dyka upp smältande lik, punkartjejer med hitlermustasch och avbitna armar så kommer nog de flesta inse att Richard W. Haines och Lloyd Kaufman verkligen var något på spåren när de vigde samman de så vitt skilda genrerna.

nukem 4

En annan viktig skillnad jämte senare titlar från bolaget ligger i det sätt som humorn presenteras på. Här är det, till skillnad från filmer som Troma’s War och Decampitated, en otroligt mörk men samtidigt relativt oskyldig humor. Ytterst sällan faller man här tillbaka på de så smärtsamt pubertala skämt som Troma numera älskar att fylla sina filmer med.  Istället är tonen är inte helt olik John Landis mästerverk En amerikansk varulv i London, även om den här så klart är något råare och plumpare i sitt utförande.

troma huvud

Troma har aldrig gjort sig kända för några vidare djupa berättelser, och det här är verkligen inget undantag. Men samtidigt är det kanske just därför det är så väldigt lätt att uppskatta filmen. De absurda karaktärer i The Cretins, det skrattretande dåligt skötta kärnkraftverket och det slemdrypande monstret kontrasteras hela tiden med en rätt stadig och jordad igenkänningsfaktorn som gör att filmen faktiskt aldrig blir så där löjeväckande som en del andra titlar tenderar att bli. Samtidigt håller man dosen våld, sex och mörk humor precis så hög att filmen aldrig behöver tampas med någon dötid. I slutändan blir det hela en slags galen bergochdalbanefärd genom en bloddrypande tidskapsel från hyrfilmernas gyllene era. Class of Nuke’Em High är en blodtörstig mutant i John Hughes-kläder, som innan du vet ordet av kommer att sätta sina ostiga klor rakt i hjärtat på dig.

Betyg: 8.5 av 10

— — —

Johan Axell; Frombeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *