Meny Stäng

En man av stil och smak (2014)

En man av stil och smak

Skönlitteratur, Sverige, 2014, Wahlström & Widstrand

Författare: Anders Fager

Språk: Svenska

271 sidor

— — —

En man av stil och smakDet har sagts förut, men det tåls att sägas igen. HP Lovecrafts betydelse för skräck som genre är svår att bestämma, men den är onekligen stor och utan hans berättelser om varelser bortom vår verklighet hade genren inte sett ut som den gör idag. Faktum kvarstår dock att, med facit i hand, Lovecraft var en bättre idéskapare än författare i de flesta fall. Nog för att flera av hans berättelser är högst läsvärda, en del av dem riktigt bra, men i många fall snavar han fram på sitt klumpiga språk. Författare som nyttjat Lovecrafts idévärld, som exempelvis Stephen King, gör det ofta bättre än vad Lovecraft själv gjorde. Hans litterära skapelser är som gjorda att utnyttjas och användas av andra för att skrämma slag på läsare.

Om det är någon författare i Sverige som vet, och tagit vara på, detta är det Anders Fager. Redan med debuten Svenska Kulter (2009) introducerades vi för tonårsflickor som dyrkade svarta getter. Detta har han sedan spunnit vidare på i sina efterföljande verk, och med dem byggt upp en egen litterär värld byggd på Lovecrafts ursprungliga verk. Precis som Stephen King är Fager en bättre författare än vad Lovecraft var, och i hans händer blir Yog Sothoth en läskigare entitet än vad någonsin var fallet i Lovecrafts egna verk.

En man av stil och smak, den senaste i Fagers tentakelstinna Stockholmsskräckvärld, följer i princip direkt efter den föregående Jag såg henne idag i receptionen (2012). Här följer vi bibliotekarien CeO Mohlin som har ovanan att stjäla högst svåråtkomliga böcker och sälja det till den ena skummisen efter den andra. Här har verkligheten, eller snarare det bortom verkligheten, hunnit ikapp honom när de böcker han säljer gör att han dras in i en värld av undergångsdyrkare och människor som är flera hundra år gamla. Samtidigt börjar tecken på Cornelia, huvudpersonen i Fagers föregående bok, dyka upp runtom i staden och vittnar om att något hemskt är på gång. Det blir inte bättre av att CeO börjar höra samma viskande röst som Cornelia gjorde. En röst som ber om hjälp att få bli en del av människornas värld.

Fager fortsätter att hamra in skräcken i oss med sitt korthuggna och avskalade språk. Det kanske inte krävs, men det är en klar fördel, att ha läst hans tidigare verk, även om en del referenser kan flyga en över huvudet. Själv är jag barnsligt förtjust i den sortens världsbyggande Fager ägnar sig åt, där de enskilda verken blir en del av en större helhet. Det gör att kopplingar till tidigare berättelser och referenser känns relevanta och hjälper till att bygga upp berättelsen ytterligare.

Om Jag såg henne… var en inledande väg mot den undergång Fager för oss mot, är En man av stil och smak bryggan mellan början och slutet. Det är väldigt mycket uppbyggande inför något som aldrig riktigt fyras av. Vilket jag också antar är syftet, det här är trots allt inte tänkt att vara den avslutande boken i Fagers litterära värld. Ibland blir det lite väl mycket tal om de hemskheter som stundar, vilket gör att Fager faller lite i samma fälla som Lovecraft själv gjorde, även om det är bättre hanterat här. En man av stil och smak faller därför något bakom Fagers tidigare verk och känns i slutändan inte lika genomarbetad och genomtänkt. Möjligen kan denna åsikt ändras när jag om några år får läsa vad som komma skall från Fager. Som det är nu är det en välskriven, stundtals väldigt otäck (det inledande kapitlet är bland det absolut bästa Fager skrivit, någonsin) skräckhistoria om avgudadyrkare i Sverige. Och det är ju aldrig fy skam.

Betyg: 6 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *