The Shrine
Skräck, USA, 2010
Regi: Jon Knautz
Manus: Jon Knautz och Brendan Moore
Medverkande: Cindy Sampson, Aaron Ashmore, Meghan Heffern mfl.
Längd: 82 minuter
Distributör: Arrow Films
Finns på brittisk blu-ray och dvd från den 27 februari 2012
— — —
Journalisten Carmen (Cindy Sampson) kämpar i motvind på en tidning där hon bara får skriva slätstrukna artiklar. När hon väl försöker med något mer vågat ämne får hon blankt nej av sin surmulne redaktör. Hon hör talas om mystiska försvinnanden i en polsk stad, som involverar en nyligen försvunnen amerikansk backpacker, bestämmer hon sig för att tillsammans med en kollega (Meghan Heffern) och sin pojkvän, tillika fotograf (Aaron Ashmore), bege sig dit för att luska reda på vad som egentligen försiggår. När de kommer fram till den lilla byn möts de genast av hotfulla individer, och en gigantisk pelare av något rökliknande som reser sig mot himlen från skogen. De beger sig dit, och det visar sig att i skogen ruvar en lömsk och tjock dimma, som döljer en gruvlig hemlighet som kommer att få oanade konsekvenser…
The Shrine (2010) spelar starkt på den hos amerikanska skräckfilmer rådande föreställningen att det är något lurt som pågår i de östeuropeiska länderna. Här är det en liten polsk by som bebos av karga och djupt religiösa människor, där bara barnen av någon anledning behärskar engelska, trots att detta lärs ut i den lokala skolan. Givetvis ser byn ut att ha fastnat någon gång i den första hälften av 1900-talet, där människor fortfarande slaktar sina egna djur och hyser stor respekt för den lokale prästen.
Trots detta har faktiskt The Shrine åtminstone lite mer att bjuda på än söndernötta skräckfilmsklyschor. När karaktärerna först närmar sig den mystiska dimman i skogen får regissör Jon Knautz till en relativt lyckad stämning om att något verkligen inte står rätt till, och att man kanske borde hålla sig långt ifrån vad som än väntar där inne. Vilket givetvis visar sig vara sant. Tyvärr lyckas han inte hålla upp denna atmosfär genom hela filmen, och istället för att spela på sina bra kort fullt ut, känns det som att filmen begränsar sig själv vid flera tillfällen och förhindrar att storyn utvecklas till något riktigt intressant och minnesvärt.
Fasansfulla saker döljer sig i den lilla polska byn…
Den obligatoriska twisten i slutet är ändock lyckad i mina ögon, särskilt om man som jag är en sucker för religiös tematik i skräck. Ändå blir man besviken när Knautz återigen struntar i att bygga vidare på detta, och enbart låter tittaren få en aning om vad som skulle kunna varit. Ibland fungerar detta utmärkt, men The Shrine är en i för övrigt för tunn film för att kunna bäras upp av antydningar och hintar om något fasansfullt. Den hade helt enkelt behövt mer kött på benen, något som skulle kunna ge den särprägel som behövs för att utmärka sig i ett hav av medioker skräck.
Att The Shrine uppenbarligen är en film med ansträngd budget gör inte så mycket, men ibland märks det mer än annars. Dimman i skogen är i vissa stunder riktigt fult datoranimerad, och man önskar nästan då istället att man valt att undvika att visa den. I övrigt är det en film som inte direkt utmärker sig visuellt, och som gärna hade fått variera de tämligen karga miljöer som präglar den lilla polska byn.
Fula typer finns det gott om i The Shrine…
Huruvida Jon Knautz har en framtid som lyckad skräckfilmsregissör vågar jag inte sia. Han ligger tidigare bakom Jack Brooks: Monster Slayer (2007), som jag inte direkt kan påstå att jag är värst lockad av att se. Möjligen kan man se spår av någon slags talang i The Shrine, men när man inte tar tillvara på de möjligheter man har, är det svårt att avgöra. Om inte annat får han gärna fortsätta att göra skräck om mystiska statyer ute i skogen och skumma religiösa sekter på den östeuropeiska landsbygden, så länge det görs med mer finess än vad som är fallet här.
Betyg: 4 av 10