Revolt (Originaltitel: Mockingjay)
Skönlitteratur, USA, 2010, Månpocket 2011
Författare: Suzanne Collins
Översättare: Lena Jonsson och Emma Jonsson Sandström
Språk: Svenska, originalspråket är engelska
328 sidor
Finns att köpa genom svenska återförsäljare sedan 2011
— — —
Nästa år kan vi vänta oss vad som mycket väl kan komma att bli en ny stor filmfranchise. Det är då filmatiseringen av den första boken i Suzanne Collins Hungerspelen-trilogi går upp på bio. Man har lyckats få ihop en imponerande rollista, där Jennifer Lawrence i huvudrollen lyser starkast. Trots sitt våldsamma och stundtals mörka innehåll kommer filmen mycket väl kunna tilltala en stor publik och det skulle inte förvåna mig om fler och fler (främst) ungdomar kommer att vända ögonen mot huvudkaraktären Katniss Everdeen och hennes strapatser.
I den avslutande boken i trilogin står landet Panem inför en revolution. Rebellerna har samlats i distrikt 13, som man tidigare trott var övergivet, och laddar där för en attack mot huvudstaden och den vidrige president Snow. Katniss upplever mardrömmar och skuld över att Peeta, som hon kämpat med i Hungerspelen, blivit tillfångatagen och hon är osäker på hur framtiden kommer se ut. Efter att ha accepterat att bli revolutionens symbol tränas Katniss för att leda rebellerna mot det slutgiltiga slaget, men vägen dit kantas av missöden och problem som kommer skaka om hennes värld ytterligare.
De övriga två böckerna i serien har präglats av ett tämligen intensivt tempo och en berättelse som färgas av en nästan konstant spänning, där man som läsare får väldigt lätt för att vända blad och vilja läsa mer. Den tredje boken är knappast något undantag, utan fortsätter i samma tappning och vrider upp det hela ännu mer, om det nu är möjligt. Här är det en krigsartad revolution i full gång som skildras, och om man uppfattade de tidigare böckerna som råa så dras det upp några snäpp här. Det är nästan så att det är tveksamt vilken publik Collins riktar sig till, då vissa scener är rätt starka och kanske inte riktigt tilltalar alla tonåringar, åtminstone inte de yngre. Det är även en betydligt sorgligare och mörkare bok som avslutar trilogin, där (utan att avslöja något) saker och ting sällan går som man vill.
Katniss kamp för rebellerna är med andra ord ingen dans på rosor, utan kännetecknas istället av en blodig och våldsam strid mot en fiende som till en början ter sig för mäktig för att övervinnas. Collins tar direkt aldrig ställning för någon av sidorna på kriget, utan kritiserar snarare idén med krig i sig och pekar på vilka förödande konsekvenser det kan ha, oavsett vilka man strider för. Det krig som skildras är inte heller något förskönat äventyr, utan fyllt av motgångar och misslyckanden som gör att boken drar sig starkt för att bli publikfriande. Det är en av bokens allra starkaste sidor i mitt tycke, även om det gör att boken kanske tappar sin ursprungspublik. Collins undviker att bli allt för sentimental och känns när man slutligen lagt ifrån sig den tyngre än vad man först trott att den skulle göra. Hur man ställer sig till detta beror väl helt enkelt på vad man föredrar, men tveklöst är i alla fall att Collins inte skrivit någon förutsägbar bok.
Om bok två i trilogin var en slags brygga mellan den första och tredje boken, fungerar denna utmärkt som en avslutning. Det är mer storslaget än innan och det händer mer saker än vad det tidigare gjort, och då får man ha i åtanke att de andra böckerna också är väldigt händelsespäckade. Jag har svårt att se att man skulle bli besviken med den här boken om man uppskattar de andra två i serien, då den i mina ögon uppfyller de förväntningar jag haft på boken.
Även om berättelsen om Katniss och hennes kamp som leder till revolution inte slutar på det sätt jag hoppats kan jag med glädje konstatera att Collins knyter ihop säcken på ett tillfredsställande sätt. Hon knyter ihop de trådar som behöver knytas ihop och låter läsaren få veta hur det går, även efter att bokens huvudstory har tagit slut. En intensivt spännande, våldsam och stundtals gripande avslutning på en trilogi som jag tror kommer göra sig utmärkt på film, och som jag hoppas att fler upptäcker och tar del av.
Betyg: 7 av 10
– – –
David Larsson: Frombeyond-redaktör