Meny Stäng

Vridna Historier (2012)

Vridna Historier

Antologi, Sverige, Eskapix Press, 2012

Författare: Malin Rydén, Stewe Sundin, CJ Håkansson, Magnus Blomdahl, mfl.

Språk: Svenska

80 sidor

Finns att köpa genom www.eskapixpress.se sedan 2012

— — —

Förlaget Eskapix har sedan ett par år tillbaka publicerat ett flertal samlingar skräck- eller skräckrelaterade berättelser. Jag har tidigare recenserat flera utav dessa antologier, och ofta haft stor behållning av flera av de berättelser som ingått. Vridna Historier (2012) är det senaste tillskottet i Eskapix-familjen av böcker, och i sedvanlig ordning känner man igen flera av de namn som förekommer. Detta ska dock inte ses som något negativt, då dessa författare vid ett flertal tillfällen visat sig besitta en fallenhet för att berätta otäckheter i novellform.

Förutom novellerna ingår det i denna samling även tre artiklar, där den första handlar om så kallade ”roughies”, som liksom titeln antyder är filmer av den grövre sorten, som ofta spelade på sexuellt våld och som väl inte direkt kan räknas till den typ av film som en medelsvensson ser. Bakom denna text står Magnus Blomdahl, som tidigare skrivit intervjuboken Äkta Skräck (2011), och det märks att han är insatt i ämnet han skriver om, även om det aldrig blir värst djuplodande. Vi bjuds även på en text om ”penny dreadfuls”, de böcker som utgavs i England under 1800-talet, som ofta innehöll material som det finare folket inte ansåg vara av något större kulturellt värde. Den tredje utav dessa artiklar handlar om inga mindre än bröderna Grimm, de gamla sagogubbarna som reste runt i sitt hemland Tyskland under tidigt 1800-tal, och samlade in berättelser från folk av alla möjliga sorter, som de sedan samlade i ett antal volymer. En lättsam och småtrevlig text som väl kanske inte gör något större intryck direkt.

När det kommer till novellerna är Sandra Christiansens Svarta Mary först ut, som är en smått surrealistisk berättelse som är rätt svår att få grepp om, då det aldrig blir riktigt tydligt vad det är som händer. Inget fel i det dock, det är en relativt välskriven berättelse som får en schysst knorr på slutet. ”Veteranen” CJ Håkansson är näste novellförfattare, med Stjärnfall, som handlar om en liten pojke som bor med sin mor i en minst sagt annorlunda livssituation. Hans mor talar med bruset i TV-apparaten och berättar för protagonisten att demoner är på väg mot jorden för att ta slut på allt. Inte det bästa Håkansson gjort, men likväl en småspännande och välberättad historia som väl i grund och botten handlar om religiös galenskap och vad den kan göra med människor och deras närstående.

Malin Rydéns Djupet är nästa berättelse i ordningen. Rydén har imponerat stort på mig tidigare vid ett flertal tillfällen, och även om Djupet inte är hennes starkaste verk, är det en obehaglig berättelse som inte lär bota någon klaustrofobiker eller någon med rädsla för havsdjup. Rydéns berättelse handlar om ett par tekniker av något slag, som ska reparera slangar under vattnet vid en oljeplattform. Det sura med situationen är dock att något stort, elakt och fasansfullt verkar dölja sig under ytan, och det vill givetvis inte människorna något gott. Givetvis går det att dra paralleller till Lovecraft utan att skämmas, och det ska heller inte Rydén skämmas för, då gigantiska havsmonster ur de obeskrivliga djupen troligen aldrig kommer bli ett gammalt ämne. Jag har sagt det förr, men det tåls att sägas igen, jag ser gärna att fröken Rydén snarast möjligt skriver den där romanen som jag hoppas kommer vara så fantastisk.

Näst ut är en liten avstickare, då det istället för en modern svensk novell, är en äldre brittisk sådan vi får läsa. Skräcken i Säven är titeln, av författaren Mariott-Watson, som presenteras som en ”viktoriansk skräcksaga”. En rätt stämningsfull och mysryslig liten berättelse som dock i ärlighetens namn inte mäter sig med de övriga berättelserna som samlas i den här boken. Det går sedan över till Dead Woman, som trots sin titel är skriven på svenska av Lova Lovén, även hon en veteran i Eskapix-sammanhang. Denna handlar om Ester, som är med om en fatal bilolycka där hon förolyckas. Ändå vaknar hon sedan upp på bårhuset och ger sig hem till sin och hennes rumskamrats gemensamma lägenhet. Ester är dock inte densamma som hon var när hon levde, vilket får konsekvenser. Det här är helt klart samlingens roligaste och mest absurda berättelse, som är mer humoristisk än otäck, men som ändock funkar bra. När man väl får reda på vad titeln anspelar på, kan man inte låta bli att le brett åt Lovéns fantasi och skrivarförmåga. Det är kul att se ett sånt här bidrag i kontrast mot de oftast dystra och ödesdigra berättelser som brukar förekomma i Eskapix antologier, och det vore kul att se mer av denna vara, både från Lovén och andra författare.

Den berättelse som får äran att avsluta boken är också den bästa, Blodsbunden av Stewe Sundin, som tidigare utmärkt sig med sina surrealistiska och drömlika berättelser av fin kvalitet. Här handlar det om en kvinna som lever tillsammans med sin man och deras dotter. Till granne har de en mystisk äldre man, som kvinnan brukar spionera på när denne är ute och går. Det visar sig att den gamle mannen har en väldigt mörk hemlighet som avslöjas på ett fasansfullt sätt och som kommer få ödesdigra följder på de som berörs. Det här är en både äcklig (på det där bra sättet) och fascinerande novell som i princip inte går att lägga från sig när du väl börjat läsa. När det bit för bit avslöjas vad som är felet med den gamle mannen, och hur berättelsens huvudperson så småningom väljer att reagera på detta, är det svårt att som skräckfantast inte sitta och njuta åt de galenskaper som förekommer. Det här är det klart bästa jag läst av Sundin hittills, och det gör mig hoppfull inför kommande litterära verk av denne man.

Återigen har Eskapix lyckats få ihop en gedigen samling noveller som lämpar sig för de som fått smak för det där obekväma och otäcka som skräckberättelser ibland kan ge. Om inte annat är den här köpvärd bara för Sundins avslutande novell Blodsbunden, även om övriga noveller och inslag håller fin klass dom också. Nu är det bara att hålla tummarna för att kvalitetsnivån på Eskapix böcker fortsätter att vara lika hög och hoppas på att nästa samling berättelser kommer så snart som möjligt.

Betyg: 7 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *