The Nesting
Skräck, USA, 1981
Regi: Armand Weston
Manus: Armand Weston och Daria Price
Distributör: Blue Underground
Medverkande: Robin Groves, Christopher Loomis, Michael David Lally mfl.
Längd: 103 minuter
Finns på amerikansk import-DVD och blu-ray
— — —
Gamla hus bådar aldrig gott i skräckfilmer. Antingen bebos det av någon elak vålnad eller så hemsöks huset av saker som hänt i det förgångna som vägrar släppa greppet. Det har berättats ett flertal gånger på vitt skilda sätt, exempelvis har vi den (tyvärr) mediokra svenska Besökarna (1988) eller den fenomenala The Shining (1980), som vittnar om att det finns både guldkorn och skräp att hämta här.
I The Nesting (1981) hyr författaren Lauren (Robin Groves) ett gammalt hus beläget avskilt från det storstadsliv hon är van vid. Lauren lider av torgskräck, och har därför extremt svårt att ta sig ut ur sitt hus, hon hyr därför huset för att försöka komma över detta och samtidigt finna inspiration till sin kommande roman. Väl i huset börjar hon drömma fruktansvärda och realistiska drömmar om huset och människor i det. När hon sedan försöker att ta reda på mer om husets förflutna blir saker och ting värre, och folk i hennes närhet börjar dö på underliga sätt. Det visar sig att huset döljer en mörk hemlighet som väntat på att avslöjas i över femtio år…
Trots att filmerna inte alltid är bra, måste jag erkänna mig vara svag för skräckfilmer med hemsökta hus i fokus. När det väl är bra, vilket det ju faktiskt mer ofta än sällan är, brukar det röra sig om riktigt stämningsfulla och stundtals otäcka filmer som överträffar åtskilliga filmer skräckgenren har att erbjuda. The Nesting, som tidigare inte förrän i år funnits släppt på någon vettig dvd eller blu-ray, är lyckligtvis inget undantag. Här bjuds det på stora doser stämning som genomsyrar hela filmen och som hela tiden håller fast tittaren. Storymässigt avslöjas mysteriet med huset bit för bit, vilket gör att man hela tiden är nyfiken på vad som kommer hända, och vad som egentligen döljer sig bakom allt det otäcka.
Tempomässigt kommer The Nesting inte gå till historieböckerna som den berättarmässigt snabbaste filmen som gjorts, men det är till dess fördel. Här handlar det om ett mer krypande tempo, där man vågar ta tid på sig att berätta handlingen utan att ila sig fram. Detta är något man sällan skådar i dagens skräckfilm, vilket är synd, då det passar genren utmärkt och är något som nutida filmskapare bör ha i åtanke. Istället för att ösa på med blod i mängder, även om filmen faktiskt bjuder på en del finfina våldsscener, handlar det här om att vagga in tittaren i en otäck stämning som man skickligt lyckas bibehålla ända tills dess att filmen tagit slut.
Gillar man den här typen av skräckfilm finns det inte mycket alls att klaga på hos The Nesting. Möjligen är twisten lite klumpigt berättad och kunde gjorts på ett mer effektivt sätt. Inte så att den är dålig i sig, det är bara själva avslöjandet av den som känns lite halvdant jämfört med hur lyckad resten av filmen är. Fram tills dess lyckas den dock skrämma flertalet gånger, där saker händer utan att man får det riktigt förklarat för sig, vilket bara gör det hela ännu otäckare. Huset som filmen utspelar sig i erbjuder fantastiska miljöer som passar filmen som en handske, det är både snyggt och stämningsfullt och fungerar alldeles utmärkt som ett hemsökt hus.
Även om det rätt långsamma tempot kanske skrämmer bort vissa, tror jag att många kan finna mycket i den här orättvist ouppmärksammade filmen. Till viss del påminner den om Superstition (1982), fast i en mindre våldsam version. Man anar hela tiden att det är något ont som lurar, men man vet inte riktigt vad förrän i slutet. Tyvärr verkar regissören mest ha gjort porr förutom den här filmen, vilket är synd med tanke på vilken talang för att berätta en otäck historia han visar upp med The Nesting. Förhoppningsvis hittar den fram till många nya tittare nu när den äntligen finns utgiven på en ordentlig utgåva. Framför allt lyckas den här filmen återigen övertala mig om att det aldrig är en god idé att bosätta sig i ett gammalt övergivet hus.
Betyg: 7 av 10
– – –
David Larsson: FromBeyond-redaktör