Meny Stäng

Under Kupolen (2009)

Under Kupolen (originaltitel: Under the Dome

Skönlitteratur, USA, 2009, Bra Böcker, 2011

Författare: Stephen King

Översättare: Anders Bellis

Språk: Svenska, originalspråket är engelska

1180 sidor

Finns att köpa genom svenska återförsäljare från 15 november 2011

— — —

Det kommer troligen aldrig finnas någon större författare grundad i skräckfiktionen än Stephen King. Mannen är vida känd även utanför smalare kretsar, och är den författare som fått flest filmatiseringar av sina verk. Min egna relation till King sträcker sig 5-6 år, och en mängd böcker, tillbaka, och det är mer ofta än sällan som jag får ut något positivt av att läsa honom. Dock har jag upptäckt att de ”nyare” böcker jag läst av King helt enkelt har varit lite sämre än många av hans äldre och mer klassiska verk.

Under Kupolen (2009), ett av Kings senare verk, är en litterär bjässe på nästan 1200 sidor, och är man skeptisk till vad författaren sysslar med nu för tiden är detta kanske inte något övertygande argument. Men, man ska ju inte döma en bok efter dess omslag, och med tanke på hur mycket bra King faktiskt gjort under sin nästan fyrtio år långa författarkarriär, förtjänar han definitivt mer än bara en chans.

I Under Kupolen drabbas det lilla samhället Chester’s Mill av ett oförklarligt fenomen, när en kupol sänks över staden och avskärmar invånarna helt från omvärlden. Militären är snabbt på plats och försöker ta reda på vad kupolen är för något, och hur man bryter igenom den, men det är inte någon lätt nöt att knäcka. Samtidigt ökar spänningarna i samhället, där den skrupelfrie Jim Rennie styr med järnhand, något som tar en diktaturartad vändning när kupolen satts på plats. Tillsammans med sina hejdukar gör han livet surare och surare var dag för de få invånare som vågar säga ifrån. I centrum för dessa står den gamle militären Dale Barbara, journalisten Julia och läkaren Rusty, som alla försöker kämpa mot Rennies tyranni. Det hela blir inte bättre av att flera barn i Chester’s Mill får hemska visioner och mardrömmar om att något hemskt kommer att hända, något som innefattar eld och död.

Det är alltid lika skönt att bli felbevisad när man är skeptisk. Det dröjer inte länge in i Under Kupolen förrän King snärjer mig med sin författarkonst och har mig fast. Boken är ingen typisk skräckhistoria, där övernaturligheter hotar huvudpersonerna. Förutom kupolen i sig, är det i princip inget övernaturligt i denna berättelse, utan King låter istället människorna själva, och deras möjligheter till ondska, vara det rådande skräckelementet. Boken blir en berättelse om hur extrema förhållanden kan förändra människor och få dom att gå långt över gränser som är socialt eller moraliskt acceptabla. Med Jim Rennie har Stephen King skapat en riktigt avskyvärd och vidrig människa till skurk, hans handlingar utförs enbart för sin egen vinning, och skulle någon eller några råka stryka med i processen gör det ingenting.

Trots sin enorma längd, känns aldrig Under Kupolen som någon utdragen historia, sidantalet känns befogat och det blir faktiskt aldrig direkt tråkigt. King lyckas hålla ett bra tempo genom hela boken, och spänningsnivån trappas upp mer och mer, till den explosiva finalen där man nästan håller andan när man sida för sida får reda på hur det går för karaktärerna. Att lyckas hålla en berättelse någorlunda intensiv i över tusen sidor är en bedrift som jag tvekar på att särskilt många författare kan lyckas med. King säger själv i efterordet att han kom på idén till Under Kupolen redan 1976, vilket var ungefär då han skrev sina bästa böcker, men att han bara lyckades skriva ett relativt kort utkast då, vilket, med facit i hand, troligen är bra. Han erkänner att storyn skulle behöva mängder med research, något han själv dragit sig för att göra länge. Den här boken känns välresearchad och karaktärerna är lyckligtvis befriade från de allra värsta klyschorna. King lyckas till och med skriva rätt okej om sex, något han annars inte varit den bästa författaren på. Det märks att han gett berättelsen tid att växa och inte bara skrivit den i ett hafs, vilket jag tackar för.

Stephen King kommer nog aldrig nå sin absoluta topp igen, men Under Kupolen är ett bevis på att han fortfarande kan skriva fruktansvärt bra böcker. Det enorma sidantalet kommer säkert avskräcka många, men ser man förbi detta har man en storslagen, spännande och sorglig berättelse om en stad som hamnar i en situation som lyfter fram människors allra sämsta, mörkaste sidor. Till och med förklaringen till varför kupolen finns fungerar bra, något som lätt hade kunnat sjabblas bort med valfri halvdan orsak, och jag uppskattar att King vågar ta ut svängarna till viss del och inte göra det här till någon solskenshistoria. Är man helt ny på King ska man nog leta upp någon av hans mer klassiska böcker, men är man redan insnöad på honom är Under Kupolen varmt att rekommendera, då den inte bara underhåller, utan även sätter vissa spår hos läsaren.

Betyg: 7 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *