Meny Stäng

Polisstyrka X7 (2009)

Polisstyrka X7
Action, Ryssland, 2009
Distributör: Studio S
Regi: Anders Banke
Skådespelare: Mariya Mashkova, Yevgeni Tsyganov m.fl.
Längd: 105 min
Finns på svensk dvd från 2011-05-18

— — —

En rysk actionthriller med kinesiskt originalmanus och svensk regissör, kan det verkligen vara något? Jajamensan, Anders Banke visar i Polisstyrka X7 att Moskva är en alldeles utmärkt kuliss för både organiserade rånarligor och nitiska poliser. Men inte nog med det. Filmen är också fylld med satir om hur det moderna informationssamhället påverkar även de mest extrema situationer.

En till tänderna beväpnad rånarliga härjar i Moskva och polisen framstår som chanslösa. I ett blyfyllt möte mellan ligan och ordningsmakten finns av en slump ett filmteam på plats och snart blir den förnedrade Moskvapoliskåren en nationell angelägenhet. Något måste göras och för att den auktoritära respekten ska återställas så tar man hjälp av en slipad PR-expert (Mariya Mashkova). När ligan sedan barrikaderar sig i ett höghus ser polisen sin chans att framför hela nationen rädda sitt ansikte. Dessvärre begriper också rånarligan hur de ska utnyttja den allt mer skenande mediekarusellen…

2004 kom den hårdkokta förgrundsfilmen Breaking News (2004) i regi av Hong Kong-actionmästaren Johnnie To. När filmens festivalvisades uppmärksammade några drivna personer att den på ett slående sätt fångade det moderna ryska samhällsklimatet med tungt beväpnade kriminella ligor och profithungriga tv-stationer. En så kallad remake (återinspelning) var alltså på sin plats. Med både ryska finansiärer och med svenska ”Film i väst” till hjälp skrapades fyra miljoner dollar ihop och projektet blev 2009 verklighet. För regin kom Anders Banke att stå, en regissör som i Sverige är mest känd för att ha gjort den prisbelönta vampyrskräckisen Frostbiten (2006).  

Hur står sig då denna rysksvenska remake? Jo Polisstyrka X7 är riktigt bra faktiskt. Manusmässigt så är det ett typiskt Hong Kong-actionupplägg med en hård snut som ställs mot en jämlik, inte helt osympatisk, brottsling. En västerländsk referens skulle kunna vara Michael Manns bankrånarthriller Heat (1995). Även karaktärerna har utvecklat på ett framgångsrikt sätt med egna karismatiska personligheter. Trots att det rör sig om till större delen skådespelare som de flesta av oss svenskar aldrig vilat ögonen på tidigare så känns de mycket väl inpassande i sina roller. Speciellt Yevgeni Tsyganov, som spelar hjärna bakom rånarligan, ligger på ett skickligt sätt perfekt mellan att framstå trevig och otäck utan att knappt röra en min. När sedan den första actionscenen sätter igång trillar jag nästan av stolen. Skakiga handkameror eller överdrivna slowmotion-scener lyser starkt med sin frånvaro. Istället för bombastisk stämningsmusik dundrar automatvapen designade för krig och förödelsen är total. Det är nästan så ja hukar mig i soffan när hett bly sliter sönder allt från bilar till arma stackare som kommer i vägen. Det är tydligt att Banke har låtit realismen segra över effektsökeriet. Jag är djupt imponerad.

Men Polisstyrka X7 är mer än bara en snyggt koreograferad våldsopera. Det som gör den till något extra är filmens träffsäkra kritik mot det moderna informationssamhället. En ingrediens som även fanns i originalfilmen men som Banke och gänget har förstått och utvecklat ytterligare med hjälp av både välriktad satir och svart humor. Det är också väldigt intressant att se en bild av storstaden Moskva som inte är skapad utifrån ett västerländskt perspektiv. Moskva framstår inte här som någon förlegad betongkloss med enbart vodka, grått väder och korrumperande myndigheter. Nej tvärt om, det är en blomstrande sommarstad där ungdomarna spelar tv-spel online och var man har en kameratelefon i näven. Det skulle kunna vara vilken modern storstad som helst med andra ord. När PR-cirkusen dragit igång rejält så måsten plötsligt ordningsmakten förhålla sig till sponsring, med resultatet att specialpoliserna serveras sushi mitt i ockupationsförvirringen.  Mer svart humor, och en helt underbar Sverigeflört, kommer när Loa Falkman dyker upp som skandinavisk profithungrig mediemogul. Geniallt helt enkelt.

Det finns ärligt talat inte mycket att klaga på i Polisstyrka X7. Är det action och samhällssatyr man eftersöker så kommer man bli helt nöjd. Visst borde den internationella kanonpassande titeln Newsmakers inte ha översats till något så tråkigt som Polisstyrka X7, och visst rinner vissa karaktärstrådar tyvärr ut i sanden mot slutet av filmen. Men det rör sig ändå om en stilren och välregisserad överraskning som helt klart överglänser den kinesiska föregångaren. Och då vill jag också passa på att tillägga att Johnnie To är min favorit bland de kinesiska actionregissörerna. Såhär stolt över att vara svensk har jag inte blivit sedan jag såg Dolph Lundgren i The Punisher (1989) för första gången. Jag ser också med spänning fram emot vad Anders Banke kommer att hitta på i framtiden.  

Betyg: 7,5 av 10 

 — — —

Kristoffer Pettersson: FromBeyond-redaktör

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *