Meny Stäng

Lovecraftiansk rockopera på San Diego Comic-Con

H.P Lovecraft var en gång ett namn som få bortom murriga studentsalar och mörklagda pojkrum kände till. Bland gemene man var det istället namn som Koontz och King som yttrades när man pratade om nervkittlande skräckberättelser. Men något har hänt under de senaste tio åren, som formligen katapulterat ut den amerikanske författaren i det bländande rampljuset. Äntligen har Lovecraft kommit att bli det hushållsnamn han nog egentligen alltid har förtjänat att vara, och det dröjde därför inte länge förrän han fick en stark närvaro även i dagens populärkultur. Hans monstruösa varelser har gjort gästspel i allt från Simpsons till South Park, men få saker kan nog mäta sig med det som under dagarna har inträffat i San Diego; Under självaste Comic-Con kunde besökare stifta bekantskap med Brown Jenkin, råttvarelsen från Lovecrafts Drömmarna i häxhuset. Den Lovecraftianska rockoperan Dreams in the Witch House hade nämligen slagit upp ett eget bås på mässan som lockade stor uppmärksamhet.  Frombeyond.se fick sig ett samtal med rockoperans grundare, och fick dessutom med sig en del spännande nyheter på köpet!

BrownJenkinComicCon

Det första besökarna möttes av när de närmade sig båset var Brown Jenkin själv, som designats och byggts av svenske specialeffektsmakaren Miku Godfrey. Medan många inte kunde låta bli att rycka till när de först mötte råttmannens blick, så var det ändå få som faktiskt lät sig skrämmas när de väl sett de färgade vinylerna glimma under salens varma spotlights.

MikeDalagerFromBeyondComicCon

Bakom bordet stod Mike Dalager, den amerikanske skådespelaren och musikern som inte bara kom på idén till operan, utan dessutom samlade ihop ett internationellt team av musiker för att sammanställa albumet. Bland skivans mer framstående namn finns bland andra svenska  veteranerna Chris Laney, Anders Ringman och Lennart Östlund. Mike berättade glatt för vår utsände att rockoperan faktiskt fått en hel del uppmärksamhet under konventet.

BrianMikeStrangeAeonsJuly2914

Även Strange Aeons Magazine fanns på plats under mässan. Det amerikanska Lovecraft-zinet har länge haft ett stark fäste i sitt hemland, men kunde nu avslöja att man ’även tänker  ge sig på den nordiska marknaden. Johan Axell, redaktör för Frombeyond.se, har för övrigt själv bidragit med en text till det första nummer av tidningen som kommer att finnas i utvalda svenska butiker. Brian Callahan, som mannen bredvid Dalager heter, ansvarar även för Portlands egna Lovecraft-filmfestival. Till hösten, när vår egna Lovecraft-festival går av stapeln i Stockholm, kommer Brian ha satt ihop ett program bestående av de bästa kortfilmerna som visades under Portland-festivalen.  Några specifika titlar har vi inte tillåtelse att nämna ännu, men vi kan ändå säga att det nog är få som kommer att bli besvikna på utbudet som Callahan kommer att duka fram i höst.

På ett konvent står tiden aldrig stilla, och Mike och hans kumpaner var därför snart tvungna att skynda vidare för att sprida den Lovecraftianska operans budskap till de stora massorna. Men det här är nog knappast det sista vi ser av herr Dalager, Brown Jenkin och de andra från Dreams in the Witch House. Sommaren börjar snart lida mot sitt slut, och Lovecraft-festivalen närmar sig med stormsteg. Om vi då kommer att få höra mer nyheter om den kritikerrosade operan återstår att se, men Frombeyond.se kommer garanterat finnas där och rapportera.

– – –
FromBeyond-redaktionen

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *