Meny Stäng

Köttmonstret i Celitz

Köttmonstret I Celitz (Originaltitel: Posast mesa v Celitz)

Skönlitteratur, Slovenien, 1938, Eskapix 2013

Författare: Pohlavi Remesla

Översättare: KG Johansson

Språk: Svenska, originalspråket är slovenska

140 sidor

Finns att köpa genom www.eskapixpress.se

— — —

Ytterst få lär ha hört talas om den slovenske författaren Pohlavi Remesla. Ingen info finns att hitta någonstans på det stora hav av information som är internet. Hans enda publikation är i pulpmagasinet Miracle Science and Fantasy, där hans berättelse Köttmonstret i Celitz publicerades i tre nummer under slutet av 30-talet. Att Eskapix lyckats gräva fram den här berättelsen och nu ger ut på svenska (som första utgivelse sedan originalpublikation!) är nästan för bra för att vara sant, och som skräckhungrig bokslukare kan man inte annat än att tacka och ta emot böcker som denna med spänning.

Köttmonstret i CelitzHandlingen kretsar kring Jakub, en sliten föredetta fabriksarbetare som bor i utkanten av byn Celitz med sin fru Elsbeth. År av arbete på den lokala fabriken Dessauer Kali har satt sina spår, inte bara hos Jakub, utan på hela trakten. Märkliga växter och djur som inte borde existera hör inte till ovanligheterna i närheten av den vätecyanidproducerande fabriken. Det är knappast bättre hemma för Jakub. Hans fru förvandlas mer och mer till en stor, grotesk varelse som är långt från den tilldragande kvinna han en gång gifte sig med. När han hör smaskande ljud från hennes rum, som hon inte längre lämnar, och finner råttsvansar på golvet, börjar han ana oråd. Elsbeth blir mindre och mindre människa, och snart räcker inte råttor för att tillfredsställa hennes vidriga hunger.

Det är mer än en gång man slås av hur grafisk och morbid den här berättelsen är, och att den faktiskt ska ha givits ut för över sjuttio år sen är inget annat än häpnadsväckande. Det frossas i grafiska detaljer av mänskligt förfall, våldsam död och allmänt äckel som råder i den sjuka trakten kring byn Celitz. Remesla drar sig inte för att tvinga läsarens blick mot det ofattbara och vämjeliga, men samtidigt fascinerande. Detta gör Köttmonstret i Celitz till en bok som är svår att lägga ifrån sig, då den sida för sida greppar tag om en i all sin makabra underlighet och sina blodiga beskrivningar.

Mot bokens andra hälft tappar den dock stinget något, då berättelsen tar en avstickare i en annan destination. Detta känns mer som ett slags utfyllande mellanparti inför den groteska finalen som sätter punkt för berättelsen. Med sina 140 sidor kan man inte anklaga Köttmonstret i Celitz för att vara en litterär tegelsten, men ändå känns det som att vissa delar av boken hade kunnat trimmats ner för att göra den mer effektiv i sin förmåga att stundtals trollbinda läsaren i allt det märkliga som försiggår. Det är ingen berättelse för kräsmagade, och heller ingen berättelse som lutar sig mot etablerade konventioner som man läst tidigare. Om man ska göra det enkelt kan man likna den vid en Lovecraft-inspirerad berättelse som tar mer bizarra proportioner och går betydligt längre än vad som någonsin är fallet hos skräcklegenden Lovecraft.

Eskapix visar, kanske tydligare än någonsin, med Köttmonstret i Celitz att deras ambition inte är att ge ut litteratur för massorna. Man vurmar för det skeva och det sjuka i litteraturen och väljer att lyfta fram berättelser som annars hade fått svårt att nå utanför en extremt liten krets människor. Det är inte en perfekt bok i flera avseenden, men samtidigt läsvärd i mångt och mycket på grund av dess väldigt grafiska natur som man inte väntar sig finna i litteratur med den här åldern.

Betyg: 5,5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *