Meny Stäng

Fresh (2022)

Fresh
Genre: Skräck
Land: USA
Distributör: Disney +
Regissör: Mimi Cave
Medverkande: Daisy Edgar-Jones, Sebastian Stan, Jojo T. Gibbs m.fl.
Längd: 115 min
Betyg: 6.5 av 10


Jag var en av de som tyckte den senaste given i historien om familjen med motorsågen, Texas Chainsaw Massacre (D.B Garcia 2022), var riktigt usel. På nätet rasade diskussionerna om den och sidorna ställde sig mot varandra och hetsade på. Vissa hetsade upp sig så pass när det kom till att försöka dumförklara oss som tyckte den var kass att man började frukta att ett blodkärl eller två skulle springa läck. Fresh har inte riktigt lika starka röster om sig än så länge, men det har ändå knorrats från de som gillar och de som ogillar. Tänk på blodtrycket gott folk!

Noa (Daisy Edgar-Jones) har det inte lätt därute i dejtingvärlden. Verkar som att hon är en magnet till olika sorters douchebags och knepiga karlar. När hon nästan gett upp så ramlar hon av en slump på den charmige Steve (Sebastian Stan) på en mataffär. De ses över den drink och tycke uppstår. Efter att ha setts ett litet tag föreslår Steve en överraskning. Han och Noa packar in sig i bilen, skogen tätnar och täckningen på telefonerna blir sämre. Väl framme så ska det smaka med en drink…

Mataffären – Ett alternativ till Tinder för den som har tomt i skafferiet.

Det första jag läste om Fresh var att man skulle gå in i den så blint som möjligt, så jag ska försöka hålla alla spoilers och sådant undan denna recension. Lite småspoilers kan förekomma, så ni är varnade. Fresh är något av en slowburner, och som alla vet så är ju det något som FromBeyond premierar om det görs rätt. Fresh görs för det mesta rätt ändå, och även om filmens twist inte kommer som en jättechock görs det ändå snyggt. Alla filmer behöver ju inte rycka undan mattan totalt under en, och visst har man sett liknande förut. Men det är okej, för det görs bra och för det mesta utan att trippa över linjen för vad som blir fånigt. Det är humoristiska delar, men de håller sig ändå bra och på mer den mörka sidan av humor, så jag slipper koka i soffan. Någon dansscen mindre hade kanske inte skadat, men man kan ju se det som att ytterligare trycka på med hur underlig och farlig karaktären är när det dansas under en scen som nog skulle få de flesta att dra ören åt sig i verkliga livet.

Det som Fresh klarar sig ytterligare på är att skådespelarna gör sitt jobb bra. Det är kanske inte skådespeleri du kommer minnas i resten av ditt liv, men de sköter sig och det är viktigt då mestadels av filmens fokus ligger på en knapp handfull personer, och oftast bara två. Kanske att Fresh i lite omgjord variant skulle kunna fungera på en teaterscen? Ja, varför inte egentligen. Upplägget känns som det skulle passa, och det är ju ett fåtal miljöer. Det är ingen effekttung film heller, men de som är med är helt okej. Det hade kunnat även här spåra ur med för mycket, men de håller det ganska lugnt, vilket jag tycker är ett bra val denna gång. Det som var mest intressant och som chockade med filmen var att titel och skådespelarlista kom runt 25-30 min in i filmen, och andades av gamla James Bond-filmer. Nästan så man blev lite nostalgiskt varm där man satt och undrade vad Noa skulle råka ut för.

Är detta ett ansikte du skulle säga nej till?

Har jag problem med Fresh? Ja, några saker gör att betyget kanske inte räcker sig högre. För visst är det en slowburner, men det är också för lång speltid. De 115 minuterna behövs inte, filmen hade kunnat kortas med säkert 20 minuter utan att varken tempo eller story skulle bli lidande. Som jag nämnt innan är det också någon scen här och där som kunde strykts ur manus där det ligger lite för nära fånigt för att det ska kännas helt bra. Sedan är ju den samhälleliga kommentaren lite trött och gjord cirka en miljon gånger innan. Som tur är fokuseras det inte så mycket på den. Men, Fresh är absolut inte en dålig film. Den är bra, men kanske inte så minnesvärd. Om man vill sätta tänderna i rullar med liknande premiss finns det annat man kanske ska se innan.

Fresh är sevärd ändå, och skådespelarna gör ett bra jobb. Jag skulle inte gå så långt att kalla den en framtida klassiker, eller ett mästerverk, som jag sett göras på internet, men en stunds underhållning är det allt. Jag ställer mig helt klart på Fresh sida i striden mot 2022 års upplaga av Texas Chainsaw Massacre, men skulle inte ta till stora sleven med mothugg för att försvara den eller blotta huggtänderna.


Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *