Meny Stäng

De första filmerna till Kultfilmsfestivalen i Alingsås presenterade

Som svensk är man inte direkt bortskämd med att få uppleva genrefilm på den stora duken. Visst, det släpps en handfull nya rullar per år som man pallrar sig iväg och ser, men ibland vill man blicka bakåt och uppleva forna dagars glans på större bild än ens egen TV. Därför är det som en skänk från ovan att eldsjälen och kultfilmsnörden Peter Friberg år efter år arrangerar filmfestivaler i hans hemstad Alingsås, där man får chansen att faktiskt uppleva genrefilm på bioduk.

De tre första filmerna i år har alla rött, vitt och grönt blod, och visar på ett tämligen brett spann i den italienska genrefilmen. Först ut har vi Umberto Lenzis crimerulle The cynic, the rat and the fist, där vi ser Maurizio Merli, Tomas Milian och John Saxon göra upp. Därefter ger vi oss in på mörkare vatten med Ruggero Deodatos terror/rape revenge-rulle The house at the edge of the park, där David Hess får visa upp varför han blev något av rape revenge-genrens posterboy. Sist, men absolut inte minst, har vi Dario Argentos i många år svåråtkomliga giallo Four flies on grey velvet, som erbjuder det mesta man kan önska från en Argento-film; snyggt foto, bra musik och knivig intrig.

Två filmer är kvar att presenteras, de kommer upp här på FromBeyond och vi kommer att rapportera från årets festival när den äger rum lördagen 27 juni. Hoppas vi ses där!

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *