Meny Stäng

The Man with the Iron Fists 2 (2015)

The Man with the Iron Fists 2
Action, USA, 2015
Distributör: Universal Sony
Regi: Roel Reiné
Skådespelare: Rza, Dustin Nguyen, Seigi Ozeki, Carl Ng, Cary-Hiroyuki Tagawa
På svensk DVD och Blu-ray från 2015-06-01

— — —

1Ok, Rza är inte världens bästa regissör eller skådis, men jag respekterar hans vision. Karln är trots allt ett geni och hans avtryck i modern populärkultur är odiskutabel. Att vara den drivande kraften (och producenten) bakom Wu Tang Clan-kollektivet är uppenbarligen inte tillräckligt för denna arbetsmyra. Rza är nämligen också filmbuffen som själv vill skapa den typ av film hans själv älskar. Eli Roth har i rollen som producent gett honom denna chans och har lite malplacerat passat in honom i Neo Grindhouse-facket. Men Rza står på egna ben. Sak samma om han inte har all filmteknisk kompetens. Rza har sin vision och han har hjärtat på rätt ställe.

Denna gång är det dock inte Rza som står för regin utan Roel Reiné, en kille som ligger bakom actionpackade titlar som Pistol Whipped (2008), Death Race 2 (2010), 12 Rounds 2: Reloaded (2013) och Dead in Tombstone (2013). Det är dock samma blandning av Hong Kong-action, spagettiwestern och blaxploitation som man känner igen från den första filmen. Att regin denna gång sköts av en mer rutinerad hantverkare märks och jämfört med den första filmen är The Man with the Iron Fists 2 utan tvekan något mer sansad och mindre fladdrig. Det bjuds på ett ganska traditionell spagettiwestern-upplägg om en utsatt by som förtrycks av en elak klan (kallad skalbagge-klanen!). För att kunna resa sig mot sina plågoandar behöver byborna en liten extra spark i ändan. Denna hjälp får de när en svart smed med järnarmar sköljs upp på en strand nära byn.

RZA, killen med nypor av stål!
RZA, killen med nypor av stål!

Rza har som sagt inte regisserat, man kan titulera sig filmens manusförfattare. Och visst känns hans närvaro inte minst i hans musik som ligger som en tung matta över hela produktionen och förstärker filmens fantasispäckade form. Jag menar hiphop och Kung Fu, passar det egentligen överhuvudtaget ihop? Jodå, utan tvekan anser Rza som byggt hela sin karriär kring denna ganska spektakulära koppling. Så varför inte ta The Man with the Iron Fists 2 för vad det är? En 90 minuters röjjig musikvideo fylld med kampskort, magi, asiatiska legender och kampen mellan gott och ont.

Rza är ju själv ingen övertygande ”martial artist” och egentligen är det kanske ingen bra idé att han själv mantlar titelrollen i denna kampsportsfilmserie. Detta verkar fler än jag ha insett och hans järnarmade smed har en ganska tillbakadragen roll denna gång. Större delen av filmens fighter sköts istället av kompetent folk som Dustin Nguyen, Seigi Ozeki och Carl Ng och de får utan tvekan The Rza att se rätt stel ut i sina stora plast-järnarmar. Även veteranden Cary-Hiroyuki Tagawa dyker upp och ger filmen lite välbehövlig tyngd och stabilitet.

Cary-Hiroyuki Tagawa och Dustin Nguyen
Cary-Hiroyuki Tagawa och Dustin Nguyen

Visst har The Man with the Iron Fists 2 vissa skavanker i sin klippning och sitt line work (när skådisarna hänger i linor). Men i mina ögon levererar den också precis det den ska. Det är som sagt mindre hysteriskt men ändå rikligt med hård östkust-hiphop, snygga miljöer, asiatisk mumbojumbo, brutal kampsport och överraskande råa splattereffekter med avhuggna lemmar och huvuden. Med andra ord får jag precis den stämning som jag förälskade mig i när Rza och hans Wu Tang-kollektiv hade sin storhetstid under 90-talet. Skulle jag få be om något mer så skulle jag gärna sett lite färgstarkare skurkar. Även fågelgänget från den första filmen lyser med sin frånvaro. Jag skulle utan tvekan velat sett mer av dessa skruvade fjäderfän.

Snygga miljöer och brutal kampsport, vad mer kan man önska?
Snygga miljöer och brutal kampsport, vad mer kan man önska?

I jämförelse med mycket annat Grindhouse-trams så står The Man with the Iron Fists-filmerna ut. Rza, som ändå är den drivnde kraften bakom filmen, tar detta på allvar och brinner för sin sin mishmash-blandning av asiatisk mytologi och hiphop. Blir det en tredje installation av denna filmserie så kommer åtminste jag åter vara med på tåget. Lika galen och estetiskt färgsprakande som den första filmen är inte The Man with the Iron Fists 2. Men på det hela är det en lyckad uppföljare som stabilt klarar stå på sina egna ben. Och åtminstone jag respekterar Rzas vision, i mina ögon är han ett geni…

Betyg: 5,5 av 10

— — —

Kristoffer Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *