Meny Stäng

The Hike (2011)

The Hike
Skräck, England, 2011
Distributör: Njuta Films
Regi och Manus: Rupert Bryan
Skådespelare: Tamer Hassan, Barbara Nedeljakova m.fl.
Längd: 85 min.
På svensk dvd från 2011.12.07

— — —

Jaha, ännu en modern terrorrulle med ett gäng stackars satar som hamnar i dödligt trubbel i obygden
. Denna gång är ursprungslandet England och det är en musik- och kortfilmsregissör vid namn Rupert Bryan som står för regi och manus. Massor med nytänkande och smarta lösningar där budgeten utnyttjas till fullo skulle man kanske kunna tro? Nja, kanske inte riktigt.

Manuset känns igen. I själva verket så är förmodligen detta det vanligaste moderna skräckfilmsupplägget och det vore nog inte helt fel att kalla det för dagens svar på 80-tals-slashern. Fem stycken sköna Spice Girls-bruttor (varav en spelas av modellen Barbara Nedeljakova)bestämmer sig för att lämna stress och störiga pojkvänner bakom sig för några dagars tjej-bonding. De ska med andra ord gå på tur i vildmarken, vilket naturligtvis är en totalt värdelös idé då sadistiska dårar väntar i skogen. Till en början blir tjejernas vandring hur trevligt som helst. De träffar förvisso på någon halvskummis men även några heta bergsklättrarkillar. Men när mörkret faller brakar helvetet lös…

Även om upplägget är extremt uttjatat så brukar jag köpa det. Kanske är det jag som är lite knäpp men jag tycker fortfarande det är skamligt underhållande att få se några arma stackar utsättas för sjuka dårar för att sedan ge tillbaks med samma mynt. Men precis som alla andra subgenrer så finns det både lysande och mindre lyckade exempel på filmer med detta upplägg. The Hike tillhör tyvärr de sist nämnda.

Fem Spice Girls går på tur

Att filmens fem jäntor kort och gott är vandrande stereotyper har jag egentligen inget problem med. Det finns en cool färgad tjej, en överklassbrud, en stenhård militärbrud och så vidare. Fine, men när ”terrorn” sätter igång så kastas karaktärerna tyvärr bort totalt. Här borde manuset ha varit mer genomtänkt så flickornas öden åtminstone kopplas till deras personligheter eller något i den stilen. Att filmen baddies dessutom är tråkiga och totalt osannolika gör inte saken det minsta bättre. Jag tänker inte avslöja för mycket men nog känner man en viss saknad efter hederliga gamla inavlade lantisar när filmskurkar är så här bleka.

Det är inte första gången en musikvideo/kortfilmsregissörer som Rupert Bryan väljer just denna typ av film när de ska försöka sig på långfilmsformatet. Åtminstone ibland (som i nyligen recenserade War Games) resulterar detta i visuellt intressanta lösningar både när det kommer till kameraarbete och klippning. Men så är inte fallet denna gång. Totalt platt grått digital-foto. Knappt några effekter. Poänglös musik. Totalt uttjatad twist. Förvisso dyker sköna brittgangsterskådisen Tamer Hassan upp i en liten biroll som pojkvänsbully, men rollen är på tok för liten för att den ska kunna rädda det taffliga sömnpillret The Hike.

Istället för The Hike ta och se om Neil Marshalls The Descent (2005) eller James Watkins Eden Lake (2008) som levererar förträfflig modern engelsk terror. För att se Tamer Hassan i en film som gör denna tuffing rättvisa så kolla in honom som stekig 80-talsgangster på Kanarieöarna i Nick Loves The Business (2005). The Hike är däremot en tam och urvattnad trendryttare utan charm som ni lika gärna kan hoppa över.

Betyg: 3 av 10

— — —
Kristoffer Pettersson; Frombeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *