Meny Stäng

The Falling (2014)

The Falling
Drama, Storbritannien, 2014
Distributör: Njutafilms
Regi: Carol Morley
Medverkande: Maisie Williams, Florence Pugh, Maxine Peake m. fl.
Längd: 102 minuter
Ute nu på svensk DVD.


the_fallingBästa vännerna Abbie (Florence Pugh) och Lydia (Maisie Williams) går på en flickskola i England under slutet av 1960-talet när en tragedi slår till. Plötsligt sprider sig en mystisk epidemi av svimningar bland eleverna och varken skolledning eller föräldrar vet vad de ska ta sig till. Vad är det egentligen som händer?

Brittiska regissören Carol Morley presenterar här sin tredje långfilm efter debuten Edge (2010) och dokumentären Dreams of a Life (2011). I fokus för historien står de starka vänskapsband som kan uppstå i tonåren och hur mycket de påverkar uppväxten. Filmens anslag är en abstrakt sådan och en legitim gissning är nog att Morley strävat efter att frammana samma känsla av surrealistiskt drömlandskap som i Peter Weirs Picnic att Hanging Rock (1975). I grunden finns en svärta som avhandlar sexuellt trauma så väl som smärtsam sorg men stämningen blir trots detta varken drabbande eller särskilt spännande.

Varken drabbande eller särskilt spännande med svimmande fjortisar...
Varken drabbande eller särskilt spännande med svimmande fjortisar…

Det största problemet ligger i att man helt enkelt tagit i för mycket. Det ligger något oerhört fyrkantigt och ansträngt över The Falling; här finns inget utrymme för spontanitet eller överraskningar. Morley håller i tömmarna så stramt att historien bara trampar runt i en evig cirkel. Allt känns fruktansvärt konstruerat. Musiken är fasligt enerverande och har en tendens att hela tiden stjäla uppmärksamheten från filmens kärna. Dialogen mellan karaktärerna framstår som onödigt bajsnödig. Morleys iscensättande har drag av pompös teater – något som gör sig mycket bättre på scen än framför en kamera.

Överlag är filmens ton så pretentiös att det är svårt att över huvud taget knyta an till något eller någon. Karaktärerna förblir flummiga och diffusa, framstår aldrig som riktiga människor av kött och blod. Berättelsen i sig är inte spännande nog för att hålla kvar åskådarens uppmärksamhet och det stora mysteriet är i själva verket bara ett luftslott.Rent tekniskt fungerar allt. Fotot är fint och miljöerna känns autentiska. Maisie Williams går in för sin roll och försöker verkligen att särskilja sig från den karaktär hon är mest känd för, nämligen Arya Stark i Game of Thrones (2011-).

Florence Pugh och Maisie Williams
Florence Pugh och Maisie Williams

Ibland funkar det, ibland inte. Emellanåt är det svårt att urskilja några nyanser mellan det hon porträtterar i HBO:s succéserie och som den vilsna Lydia. Därmed inte sagt att hon på något vis är en dålig skådis. Men visst finns det detaljer att arbeta på.I slutändan är Carol Morleys försök till drömskt drama ett ganska likgiltigt och svalt sådant. Här är det ont om både stämning och framåtrörelse. The Falling är förvissa inte usel men det är ändå svårt att uppbringa någon slags entusiasm för det man ser.Är man ute efter annorlunda draman med tvist är det istället bättre att vända blicken mot just Picnic at Hanging Rock eller landsmannen Peter Stricklands säregna alster.

Betyg: 4 av 10


Sandra Wallin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *