Meny Stäng

Thale – Kommande norsk skräckis

Efter succén med Trolljegeren (2010) världen över står norrmännen nu i fronten för skandinavisk skräck- och genrefilm. Den 17 februari har en ny norsk skräckis premiär, Thale, som spelar vidare på den folktro vi har här uppe i Norden. Denna gång står en huldra i centrum. Huldran är ett kvinnligt väsen i norsk folktro, och är en slags variant på skogsrået; en förförisk skogsande, som framifrån ser strålande vacker ut, men som har en kosvans och en urholkad rygg. Huldran är dessutom känd för att belöna dom som lyckas tillfredsställa henne sexuellt, och straffa dom som misslyckas. I Thale finner ett par brottsplatsstädare en huldra gömd i en dold källare under en stuga, och man kan väl bara ana att inga goda saker kommer ur detta.

Norrmännen har imponerat stort under de senaste åren, inte bara med Trolljegeren, utan även Fritt Vilt-filmerna har hållt hög kvalitet, där de första två fungerar som två riktigt bra nordiska slasherfilmer. Förhoppningsvis kan Thale fortsätta hålla fanan högt för vårt grannland och i bästa fall smitta av sig till oss i Sverige så att även vi kan sluta göra hundrafyrtio polisfilmer om året och istället satsa på lite otäckare saker. Med lite tur kanske vi snart ser svenska skräckisar om vättar, tomtar eller annat oknytt.

Trailern som ligger uppe ger föraningar om en lovande film som definitivt kan vara ytterligare ett starkt bidrag från norrmännens sida, och vi på From Beyond är givetvis spända inför detta och ser fram mot att få ta del av Thale som ett nytt tillskott i skandinavisk skräck.

[youtube X4XoSmUoZIY]

– – –

David Larsson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *