Meny Stäng

Run For Your Lives – när zombies tog över Örebro

Klockan 17.00 den 29 oktober ljöd startskottet för eventet Run For Your Lives. Drygt 2000 deltagare hade samlats vid Gustavsvik camping i Örebro för att försöka ta sig igenom den hjord av zombies som invaderat Örebro.

bild10

Själva banan var cirka 6,5 kilometer lång. Den slingrade sig ner i tunnlar, innehöll svåra drabbningar i parker, och fortsatte genom klaustrofobiska gångar i köpcentrum. Varje deltagare fick efter en kort briefing av militärklädda funktionärer tre röda band fastsatta på sin rygg, dessa representerade deltagarens tre liv.

Det var sedan upp till den arma motionären att ta sig genom banans olika etapper med åtminstone ett av dessa band i behåll. De ställdes dock mot mängder av hungriga zombies som i sin tur gjorde sitt bästa för att lägga sina ruttna nävar på de dyrbara röda banden. Några lyckades och belönades med medalj, för många andra visade sig dock zombiehjorden vara övermäktig.

bild4ed

Man vill ju vara förberedd när zombiekatastrofen kommer!
Två tappra Run For Your Lives-deltagere var Matilda Andrén och Niklas Persson från Örebro.
– Man har ju sett The Walking Dead och en massa zombiefilmer och man vill ju på något sätt vara förberedd om zombiekatastrofen kommer förklarar Niklas. Man vill ju ha en känsla av hur det verkligen skulle vara.bild1
– Jo man har ju även alltid blivit väldigt irriterad på de val The Walkings Deads karaktärer gör och man känner att man själv skulle vilja vara med och förhoppningsvis lyckas bättre fyller Matilda i. Det här är ju åtminstone ett litet smakprov.
– Mest ser jag nog fram emot att lura och överlista zombies, det känns dock som om loppet är väldigt långt fortsätter Niklas med en något bekymrad min. Över 6 kilometer, och så zombies på det…
När det kommer till strategi och förhoppningar att komma i mål har dock Matilda en plan.
– Vi offrar Niklas helt enkelt, så överlever vi andra i gruppen skrattar Matilda.

Ett unikt event
Zombieevent har vi jobbat med i över 10 år berättar Erik Haneskog från Batalj Event som är Run For Your Lives arangörer.
– Sedan 2011 har vi i Batalj kört Zombie Escape i Stråssa, så det föll sig naturligt att spinna vidare på samma tema eftersom vi ändå kan detta. Idéen är inte vår egen egentligen. Run For Your Lives startades i USA för några år sedan och vi har helt enkelt förfinat konceptet. Men att köra igenom en stad är helt nytt och unikt och inget som gjorts tidigare.

Som att plötsligt befinna sig i tv-serien The Walking Dead
Något som kändes spektakulärt var de zombiescenarion som strategiskt var utplacerade på eventets olika stationer, eller ”scener” som arrangörerna själv väljer att kalla dem. Inte nog med att de var fyllda med levande döda, de innehöll även amerikanska polisbilar, övergivna ambulanser och annan välgenomtänkt rekvisita. bild6Kort och gott kändes Örebro plötsligt som AMC tv-serien The Walking Dead. Detta var också genomtänkt berättar Erik.

The Walking Dead känner de flesta till. Går man sedan ut och säger att ett event bygger på serien så förväntar sig folk också vissa saker. The Walking Dead har också det mesta av de miljöer och den variant av zombies som vi gillar. Så varför inte köra på ett vinnande koncept?  Vi bygger också dessa miljöer varje vecka i Stråssa vid vår fasta anläggning. Vi hade inte kunnat göra detta om vi inte haft den kunskapen från tidigare och planerat allt sedan ett år tillbaka. Det var naturligtvis också en väldig massa jobb bakom ett event av denna storlek.

bild9– Vi hade flera utbildningar och planerade allt noggrant förklarar Erik. Att sminka flera hundra med proteser och allt är ett hästjobb. Sminkandet stod en blandad skara folk för. Vissa hade utbildning, andra höll på att utbilda sig eller var självlärda.

Att så många deltog i loppet som bygger på zombiefenomenet tror inte Erik är en slump, inte heller tror han att intresset för det levande döda är en övergående trend.
-Alla filmer, serier och dataspel hjälper till. Vi tror inte att zombies är en fluga som exempelvis vampyrer var för några år sedan utan kommer fortsätta med fler serier och filmer som är på gång. Hela skräckgenren växer varje år och fenomenet är en del av det.

Förmodligen inte sista gången zombies invaderar Örebro
 – Allt blev extremt lyckat och flöt på riktigt bra! Vi kan med största säkerhet säga att vi kommer tillbaka, kanske redan i vår eller i sommar. Jag kan även med 99% säkerhet säga att det är dags igen för Run For Your Lives i Örebro nästa Halloween avslutar Erik.

bild7

Kolla gärna igenom FromBeyonds Recensions-bibliotek för massor med recensioner gällande, film, serier och böcker.


Text och bild: Eva Johansson och Kristoffer Pettersson 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *