Meny Stäng

Mara (2012)

Mara

Skräck, Sverige/Danmark, 2012

Regi: Jacob Kondrup, Åke Gustafsson och Fredrik Hedberg

Manus: Pidde Andersson, Jacob Kondrup, Åke Gustafsson och Fredrik Hedberg

Medverkande: Angelica Jansson, Cecilia Samuelsson, Martin Brandt mfl.

Längd: 75 minuter

Distributör: Njuta Films

Finns på svensk dvd från 2013-01-16

— — —

Mara 2012När en film i princip skyltar med att ha en “svensk glamourmodell” i sin första filmroll, börjar man ana ugglor i mossen. Detta är fallet med den svenska skräckisen Mara (2012), där modellen i fråga är Angelica Jansson, som visar sig inte inneha någon oanad skådespelartalang överhuvudtaget.

I filmen åker Jenny (Jansson) ut med fyra bekanta till huset där hon såg hennes far bli brutalt mördad av hennes mor. Huset har satt djupa spår i Jenny, och det visar sig att det fortfarande påverkar henne starkt. Det dröjer inte länge förrän hon börjar se en skum figur röra sig kring huset, och när hennes bekanta börjar försvinna verkar något hemskt vara på gång, och frågan är om historien håller på att upprepa sig själv…

Svensk skräckfilm håller, tyvärr, i regel inte något särskilt högt mått. Det finns lyckade försök, vissa fantastiska, men i det stora hela har vi inte någon tradition att skryta med. Det enda Mara bidrar med är att ge svensk skräck ett ännu sämre namn, och frågan är om inte Mara är bland det absolut sämsta som gjorts i genren. Får man lita på IMDB (vilket jag alltså inte säger att jag gör) så ändrades filmens narrativ under post-production, vilket är oroväckande i sig. Det blir bara ännu mer olustigt med tanke på att tre regissörer och fyra manusförfattare står bakom kalaset. Det gamla ordspråket “ju fler kockar, desto sämre soppa”, har sällan passat så bra in som det gör på Mara.


mara1Angelica Jansson anar något lurt i huset.

Och hur är Angelica Jansson då? Ja, som väntat är hon katastrofal. Dock ska man inte lägga all skuld på henne, då ingen av skådisarna i filmen är bra. Jansson är faktiskt inte värst, men det är knappast någon vidare ursäkt med tanke på den bottenkrälande nivå som det är på skådespeleriet här. Och inte bara det. Filmen är ful, man har försökt att putsa till det hela med diverse visuella effekter, men det funkar inte för fem öre. Handlingen har man, i princip, sett förut och när slutet kommer blir man inte förvånad, utan snarare förbannad på hur uselt och långsökt man valt att göra det.

För den som sätter sig ner och tittar på denna i hopp om att få se Angelica Jansson naken, gör bättre i att hoppa in på internet och googla loss efter bilder. Nu vet jag inte om detta i sig är en anledning till att man skulle se filmen, men för de som funderat på det i hopp om lite kvinnlig fägring, se detta som ett varningstecken.

Betyg: 1,5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

1 Comment

  1. Magnus

    Jag tycker faktiskt att Angelica Jansson gör sin roll riktigt bra jämfört med de övriga ”skådespelarna” i filmen så ingen skugga alls över henne. Därmed inte sagt att hon är bra!

    Filmen i sig känns som en dålig svensk porrfilm där man klippt bort de sexuella aktiviteterna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *