Meny Stäng

Häxrötter (2012)

Häxrötter

Antologi, Sverige, Eskapix Press, 2012

Författare: Malin Rydén, Stewe Sundin, CJ Håkansson mfl.

Språk: Svenska

95 sidor

Finns att köpa genom www.eskapixpress.se

— — —

Häxrötter är den senaste antologin från Eskapix, som i sedvanlig ordning samlar noveller med kortare faktabaserade texter. Gällande det sistnämnda får vi i denna samling ta del av information om bohemer och deras livsstil och den gamle satanistfiluren Aleister Crowley. Vi får veta att lykantropi är betydligt mer än bara människor som blir vargar vid fullmåne, och lär oss lite mer om konstnären Felicien Rops och dennes iögonfallande målningar. Man tar vidare upp Lilith och hennes plats i skilda sammanhang, man går igenom den mytologiske figuren Pan samt berättar om psykologen Immanuel Velikovsky och dennes kontroversiella tolkningar av utvalda delar av bibeln.

När det kommer till noveller är Eskapix-veteranen CJ Håkansson först ut. Den vane Eskapix-läsaren har tagit del av Håkansson flera gånger förut, och många har säkert läst hans roman Fjärilen från Tibet (2007) också, som är en våldsam och apokalyptisk berättelse om en värld som bit för bit går sönder. Här heter hans berättelse, liksom antologin, Häxrötter, och handlar om Evert, som bor i en stuga ute i skogen. Han börjar så småningom uppfatta att något underligt händer omkring honom, och finner så småningom ett hus i skogen, som inte borde finnas där, och som ruvar på en mörk hemlighet. Håkansson har för mig bjudit på berättelser av skiftande kvalitet. Stundtals är han briljant, stundtals OK eller bättre. Det här är inte en av hans bättre berättelser i min mening, främst för att den aldrig riktigt tar tag i mig som läsare och skakar om mig, vilket Håkansson i sina bästa stunder har en förmåga att göra. Dåligt är det inte, men det finns inga tvivel om att författaren kan bättre.

Näst ut är Susanne Samuelsson och hennes novell Schackler, som utspelar sig på ett slakteri. Vi får följa städarbetarna Tim och Elsa, som jobbar under den sadistiske och genomvidrige Andy. Tim är fruktansvärt trött på sitt jobb, men vet också att det är svårt att få något bättre, samtidigt som han är förtjust i Elsa, som gång på gång trakasseras av Andy. Det är en smutsig miljö de tjänar sitt levebröd i, där man aldrig vänjer sig vid dofterna, trots att man upplevt det flera gånger tidigare. När de båda till slut tröttnar på Andy, bestämmer de sig för att ta saker i egna händer. Givetvis är ett slakteri som gjort för en skitig och äcklig berättelse, vilket detta också är. Samuelsson beskriver återkommande, nästan med en avsky inför miljöerna, hur vidrigt karaktärerna har det. Berättelsemässigt är det inget fantastiskt, men nog läsvärt främst på grund av miljön det hela utspelar sig i, som är nog för att väcka anstöt i sig.

Robert Warrebäcks Kloth är nästa novell att följa, och är den första sci fi-novell jag möter i det jag läst av Eskapix. Berättelsen handlar om ett gäng forskare som funnit något i en övergiven fabrikslokal. Berättarjaget som står i centrum blir snart besatt av detta fynd, en varelse, och upplever att denne kallar på honom. En i mitt tycke något för kort berättelse för att det verkligen ska göra något intryck på mig som läsare. Här finns saker att utveckla ytterligare som inte ges rum, även om Warrebäck lyckas någorlunda väl med det sidantal han tar sig att skriva sin berättelse på. Slutet är det klart bästa med novellen, och hade kunnat fungera som ett introducerande kapitel till en lovande roman.

Stewe Sundin, som tidigare bidragit med flera berättelser till Eskapix-samlingarna, är med sin berättelse Skepnadsskiftare nästa novellbidrag i Häxrötter. Här får vi följa ett gäng killar som är ute och härjar nattetid. De sysselsätter sig med att kasta stenar på kossor på väg mot att möta några bekanta. Trots vad titeln må antyda, är detta inget frosseri i varulvar, även om Sundin stundtals anspelar tydligt på detta. Personligen föll mig denna berättelse inte värst mycket i smaken, då den mest driver runt och aldrig riktigt får blomma ut till något minnesvärt. Det är i sig ingen dålig berättelse, och det är inga tvivel om att Sundin kan konsten att skriva skönlitterärt, men här blir det tämligen ointressant och inget man minns väl efter man läst klart den.

Bidraget som följer är denna samlings något udda inslag, då det är skrivet av Robert E. Howard, mannen bakom Conan. Berättelsen i fråga är Skräckens Tempel, en novell i mycket tydlig HP Lovecraft-tradition som både språk- och innehållsmässigt osar Lovecraft. För mig som gillar mycket av det Lovecraft skrivit är detta med andra ord inget negativt, Howards berättelse är en högst njutbar och spännande skräckberättelse som inte faller i de hål som Lovecraft ibland kan göra när han svävar ut i alltför långa haranger om kosmiska fasor och annat otyg. Novellen i fråga handlar om en forskare som kommer i kontakt med böcker som behandlar en sekt i Sydamerika som hänger sig åt att dyrka någon fasansfull varelse. Han får i uppdrag av en bekant att leta upp ett särskilt verk i fråga, och givetvis leder detta till att hans bekante råkar på något han egentligen borde ha hållt sig långt borta från.

Följande novell, Johann von Fritz En Död Opera, kan jag dessvärre inte uttala mig något vidare om, då denna typ av litteratur inte talar till mig alls, vilket gör att det känns fel att bedöma den överhuvudtaget. Den sista novellen i denna samling är skriven av Malin Rydén, som tidigare imponerat stort på mig med flera fantastiska noveller. Novellen hon bidragit med här heter Glöm Inte Köpa Mjölk, och är en betydligt mer fragmentarisk och uppstyckad novell än vad hon tidigare skrivit för Eskapix. Personligen tycker jag att detta nog är det minst tilltalande jag läst från Rydén, särskilt med tanke på vilka höjder hennes tidigare noveller nått. Här blir det aldrig så groteskt och sinnesomvälvande som Rydén annars behärskar mycket väl att få fram.

Häxrötter är ännu en intressant samling berättelser från Eskapix, även om den inte lyckas nå upp till samma nivå som tidigare samlingar gjort. Fortfarande är det dock här man ska titta om man vill finna svensk skräck som rör sig mer under radarn, och som lyfter fram författare som förtjänar att få mer uppmärksamhet, och som jag hoppas kommer med sina debutromaner snart.

Betyg. 4 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *