Meny Stäng

Frankenhooker (1990)

Frankenhooker
Komedi/Skräck, USA,1990
Distributör: Arrow Films
Regi: Frank Henenlotter
Skådespelare: James Lorinz, Patty Mullen m.fl.
Längd: 85 min
Finns på dvd och Blu ray från januari 2012

— — —

Vad kan man förvänta sig av en film med titeln Frankenhooker? Naturligtvis en fräck utveckling av Mary Shelleys klassiska Frankenstein-berättelse dopad med en rejäl dos sleaze. Och mycket riktigt så är detta en totalt vansinnig historia som knappast tar hänsyn till etik och moral utan snarare koncentrerar sig på att vara så underhållande som möjligt.

Det hela började när regissören Frank Henenlotter (Basket Case 1-3) knallade in till producenten och regissören James Glickenhaus (The Exterminator, The Soldier) med en så kallad filmpitch han ville ha pengar till. Glickenhaus tyckte dessvärre att Henenlotters idé inte var något att satsa på utan frågade honom om han inte hade någon annan filmidé. I brist på annat så kom Henenlotter på titeln Frankenhooker och Glickenhaus blev plötsligt intresserad igen. Snart var filmen rollsatt och produktionen rullade igång.

Filmen är naturligtvis lika låg som den är vansinnig. Den unge Jeffrey Franken (James Lorinz) har hoppat av sin doktorsutbildning. Han har dock inte gett upp sitt intresse för kroppens anatomi och experimenterar nu med elektricitet och en hjärna som han kopplat ett öga till. När Jeffreys flickvän Elizabeth (Patty Mullen) dör i en ruskig gräsklipparolycka så bestämmer sig Jeffrey för att ta sina experiment till en ny nivå. Eftersom han har sparat sin flickväns huvud så är Jeffrey säker på att han kan väcka henne till liv igen bara han får tag på en passande kropp. Och vilka kvinnor är det som säljer sina kroppar? Jo naturligtvis stadens prostituerade.

Jeffreys ursprungliga plan är att ge en väl utvald prostituerade lite dödande supercrack då de ändå, som han resonerar, tar livet av sig med drogen. Han kommer i kontakt med en bodybilder-hallick vid namn Zorro (Joseph Gonzalez) och hyr hans stall med unga damer. Men väl på plats får Jeffrey kalla fötter. Han är ju egentligen ingen dålig kille, och han har ju dessutom upptäckt att hans supercrack faktiskt får offren att explodera (han har testat drogen på ett marsvin). De prostituerade får dock tag i Dr. Frankens supercrack och snart är katastrofen ett faktum. Men nu finns det ju i alla fall massor med kroppsdelar att skapa en kropp åt Jeffreys älskade Elizabeth.

Det gäller att välja med omsorg tycker Dr. Jeffrey Franken (Lorinz)

James Lorinz passar bra som den unga Dr. Jeffrey Franken. Naturligtvis så är det också Stuart Gordons succé Re-Animator (1985) som banat vägen för denna något sliskiga komedi. Det skulle till exempel inte förvåna mig om Henenlotter valt namnet Jeffrey som en liten homage till Jeffrey Combs som spelar den snarlika doktorn i Gordons film. I Henenlotters film är dock humorn och sleaze-faktorn uppskruvad till max. Politisk inkorrekt är väl bara förnamnet. Filmen är fylld av flickor från både porr- och den lite mer rumsrena tidningspinupps-branshen. Så är det tuttar man är ute efter blir man nog tillfredställd.

I centrum står penthouse-bruden Patty Mullen i rollen som det fnaskmonster som Dr. Jeffrey Franken återskapar av de arma prostituerades delar. Naturligtvis fungerar hon inte som Jeffrey planerat och snart beger hon sig ut för att skaffa kunder vilka exploderar vid en för närgången kontakt. Hallicken Zorro är också rejält förbannad över att hans fnask har gått upp i rök och snart har Dr.Franken en rejäl röra att försöka reda ut.

Lite ström i damen (Mullen) så ska hon nog kvickna till igen!

Arrow Films utgåva av Frankenhooker har en bra transfer till HD och dessutom riktigt intressant och relevant extramaterial. Den är inte i närheten lika bra som Gordons Re-Animator men ändå klart charmig och underhållande. Filmens effekter hör till den gamla skolan innan CGI- animeringar och det finns en lekfull entusiasm bakom hantverket. Allt är totalt överdrivet från början till slut och trots vissa likheter så är Frankenhooker betydligt mer underhållande än den genomsnittliga Troma-filmen.

Trots alla kroppsdelar av exploderande damer så blir det aldrig speciellt blodigt och det är svårt att bli speciellt provocerad. Ja det vill säga om man inte reagerar på filmens hänsynslösa exploaterande av kvinnor då vill säga. Allt är filmat på plats i New York och Henenlotter använder riktiga fnaskstråk för scener där Dr. Jeffrey Franken scoutar efter en lämplig kropp till sin Elizabeth. Detta ger filmen en något komplex känsla av den verkliga misär som detta uråldriga yrke innebär. Men rycker man på axlarna åt denna typ av etiska frågeställningar så får man klart en rolig stund med Henenlotters sanslösa Frankenhooker.

Betyg: 6 av 10

— — —

Kristoffer Pettersson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *