Meny Stäng

Flickan från ingenstans (2010)

Flickan från ingenstans (Originaltitel: The Passage)

Skönlitteratur, USA, 2010, Norstedts 2011

Författare: Justin Cronin

Översättare: Jimmy Hofsö

Språk: Svenska, originalspråket är engelska

907 sidor

Finns att köpa genom svenska återförsäljare sedan 2011

— — —

Om man har i åtanke vilken enorm uppmärksamhet vampyrer fått under de senaste åren, och därmed också vilken enorm mängd vampyrkultur som produceras, framstår det kanske inte som det mest intressanta området just nu. Men som med allt annat så finns det så klart guldkorn i den enorma uppsjön, likväl som det finns mängder av skräp. Hur man än ställer sig till vampyrer så får man se det som ett mer eller mindre modigt drag av Justin Cronin att skriva en koloss till roman om detta i viss mån överexploaterade ämne, som landar på strax över 900 sidor.

I Flickan från ingenstans (2010) går ett militärt experiment med ett försök att hitta det ultimata botemedlet fruktansvärt fel. Ursprungspatienterna rymmer, och de bär på ett virus som gör dom till i princip odödliga varelser som dödar allt i sin väg. Snart försätts hela USA i karantän, och hela städer faller när människor dör i miljonsiffror. I centrum för detta står den lilla flickan Amy, som även hon bär på viruset, men som inte verkar påverkas på samma sätt som de andra patienterna. Tillsammans med FBI-agenten Brad Wolgast försöker hon överleva i den nya ogästvänliga världen som väntar människosläktet.

Det är på sin plats att börja med att säga att Justin Cronin knappast har skrivit någon typisk vampyrberättelse, och den är så långt ifrån en roman i mängden som man bara kan komma. Letar man efter kärlekstörstande odöda kan man vända blicken åt ett annat håll, Cronins vampyrer är vare sig traditionella eller kärleksfulla. Här handlar det om fruktansvärda varelser som i sin framfart får miljonstäder att bli öde, och som försätter världens stormakt nummer ett i den möjligen största krissituationen människan någonsin skådat.

Det är kanske ännu mer viktigare att säga att Flickan från ingenstans är så mycket mer än bara en roman om vampyrer. Det är en storslagen berättelse om människans vilja och kamp för överlevnad i en värld som inte längre är deras. Cronin berättar sin historia utspritt över ett par hundratal år, vilket gör att det blir en stor tidsmässig bredd som tydligt visar hur det utvecklar sig från det att de smittade patienterna ursprungligen rymmer. Detta för genast tankarna till andra storverk inom skräcklitteraturen som Stephen King’s klassiker It (1986), och den delen av mig som älskar den typen av böcker faller platt inför Cronin’s episka roman. Författaren undviker att försöka följa någon slags vampyrtrend, här är det aldrig vampyrerna som står i fokus, de är hela tiden där, men som det ständigt hotande elementet. Det är människorna som är berättelsens hjärta här, det är dom man bryr sig om och dom man följer, och det är då alldeles förträffligt att Cronin lyckats med att skapa ett gäng ytterst sympatiska karaktärer som man mer än något vill att det ska gå väl för.

Romanens styrka ligger i att det egentligen hela tiden är den lilla flickan, Amy, som är huvudrollen, även om hon inte alltid står i fokus. Man anar hennes närvaro genom hela boken, och blir knappast förvånad när hon väl dyker upp. Bokens inledning, där man får följa Amys minst sagt tragiska uppväxt, är bland det vackraste och mest gripande jag någonsin läst. Cronin ger oss en väldigt sorgfull berättelse om en flicka som aldrig riktigt får vara flicka, men som heller aldrig kommer att bli vuxen. Detta må vara ett rätt vanligt förekommande element hos vampyrgenren, men med tanke på den finess och enorma skicklighet författaren berättar om lilla Amy kvittar det fullständigt, för det är sällan jag stöter på en berättelse som berör mig på samma sätt som Flickan från ingenstans gör. Man kommer karaktärerna, inte bara Amy, nära in på livet, och man får både känna och uppleva det de själva genomlider i kampen för att klara livhanken mot de miljoner och åter miljoner vampyrer som bara väntar på att få döda dom.

Det är egentligen fel att säga att Flickan från ingenstans är en skräckroman, vilket är en rätt simpel genreklassificering, då den är minst lika mycket drama och science fiction. Den kan mer liknas vid en post-apokalyptisk zombieberättelse än den sedvanliga vampyrberättelsen, där världen verkligen gått åt pipan i de dödas händer. Cronin lyckas ytterst väl med att få in allt detta i en och samma roman, och han lyckas även utmärkt med att aldrig låta boken bli det minsta ointressant eller långdragen. Den blir på så sätt unik genom att vara både underhållande och gripande, vilket är rätt få böcker förunnat, i alla fall av den grad som Flickan från ingenstans lyckas med detta konststycke.

För att spä på det storslagna ytterligare har Cronin planer på att skriva två uppföljare till Flickan från ingenstans, vilket alltså kommer innebära att det hela landar på en trilogi. Om han låter de följande romanerna vara lika långa som denna, så blir det en minst sagt gigantisk berättelse han åtar sig att berätta. Detta tror jag är något han kommer klara med bravur, åtminstone om man utgår från denna roman, som är bland det bästa jag läst under de senaste åren. Det är en bok jag kommer bära med mig länge, som få andra kommer kunna mäta sig med och som jag med glädje kommer att vilja återvända till åtskilliga gånger, bara för att få ta del av den fantastiska och storslagna berättelsen om den lilla flickan Amy och de människor som berörs av hennes öde i en tillsynes hopplös värld. Om det är något som tyder på att Flickan från ingenstans är ett litterärt mästerverk, så är det väl att 900 sidor aldrig tidigare har känts som för lite.

Betyg: 9 av 10

– – –

David Larsson: Frombeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *