Meny Stäng

Fatta eld (2009)

Fatta eld (Originaltitel: Catching fire)

Skönlitteratur, USA, 2009, Månpocket 2010

Författare: Suzanne Collins

Översättare: Lena Jonsson

Språk: Svenska, originalspråket är engelska

319 sidor

Finns att köpa genom svenska återförsäljare sedan 2010

— — —

Suzanne Collins valde att med Fatta eld (2009) fortsätta på den berättelse hon inlett med Hungerspelen (2008). Där skildrades en dyster bild av framtiden som innebar ett USA uppdelat i tolv distrikt, som varje år skickade två tävlande för att delta i ett spel på liv och död, allt för folket i huvudstadens nöje. Just nu pågår även filmatiseringen av denna bok, där oscarsnominerade Jennifer Lawrence ska spela rollen som den 16-åriga flickan Katniss Everdeen, som minst sagt får kämpa för att överleva i den grymma tävlingen som gett boken sitt namn.

Fatta eld tar med andra ord vid där Hungerspelen slutade. Katniss och Peeta har vunnit Hungerspelen, och återvänt hem till sitt distrikt där de som vinnare lever ett betydligt lyxigare liv. Dock drabbas snart deras vardag av motgångar, när det visar sig att den lömske president Snow har planer för Katniss, som med sina handlingar under tävlingen fått folket i de olika distrikten att börja gå i upprorstankar. Snow hotar hennes familj och alla de hon håller kära, och när hon ändå misslyckas med att uppfylla presidentens krav inser hon att ett uppror kanske är den enda lösningen. Det visar sig då att Snow har andra planer för Katniss och Peeta, som tillsammans måste kämpa för sina egna och sina familjers liv.

Den första boken kännetecknades av en väldigt drivande och fartfylld intrig, där det i princip aldrig var en död sekund och där saker hände i stort sett hela tiden. Collins fortsätter på detta spår i Fatta eld, som dock mer handlar om saker utanför själva tävlingen som gett den första boken sitt namn. Här får man veta mer om hur det faktiskt ligger till i de andra distrikten, och det är uppenbart att alla lever under en stor press och närmast slavliknande förhållanden, även om vissa har det bättre än andra. Trots att berättelsen här sker under med stillsamma former lyckas Collins bra med att få till ett tempo som hela tiden trycker berättelsen framåt och håller läsaren intresserad.

Även om jag ser Fatta eld som en lyckad uppföljare, så känns den i flera stunder som en slags brygga mellan Hungerspelen och den avslutande delen i trilogin, Revolt (2010), där man bygger upp saker inför något stort som så småningom kommer att hända. Jag inser nödvändigheten i detta, det hade givetvis inte gått att hoppa över saker, då det minst sagt blivit osammanhängande. Ändå blir det bokens svaga punkt, då den inte känns lika unik som den första boken, även om den bjuder på flera nya och spännande händelser som tillför positivt till den värld Collins skapat.

Det som kanske imponerar mest på mig är att Collins lyckas väl med att balansera på en nivå där hon samtidigt riktar sig till en tonårig läsarkrets med berättarspråket, samtidigt som det är en rätt mörk och dyster värld som skildras. Att det dessutom förekommer, liksom i första boken, en del våldsamheter där folk dör trots att de verkligen inte förtjänar det, gör att boken på samma gång riktar sig mot en äldre läsarkrets som kanske är vanare vid hårdare tag. Detta tycker jag är rätt beundransvärt, och något som gör att Collins böcker säkerligen uppskattas av fler än bara tonåringar. Att man dessutom bryr sig och sympatiserar med huvudrollen, trots att hon är en tonårig flicka, är bara det en bedrift i sig. Katniss framställs aldrig som något regelrätt hjälte och hon gör inte enbart de rätta valen eller säger de rätta sakerna. Detta gör att hon blir en mänsklig karaktär istället för en enbart fiktiv sådan, och det bidrar dessutom till att det blir enklare att identifiera sig med henne.

Jag ser med spänning fram mot den avslutande delen i Collins trilogi, som jag hoppas kommer bjuda på en magnifik avslutning. Fatta eld får ses som en spännande och fartfylld transportsträcka, om än en nödvändig sådan, som med största sannolikhet kommer uppskattas av alla som gillade den första boken. Trots att jag på något sätt känner att saker och ting inte kommer gå helt smärtfritt ska det bli en njutning att få ta del av vad Collins har kokat ihop för att knyta ihop berättelsen om den unga Katniss, som blir en symbol för revolution och mod.

Betyg: 6 av 10

– – –

David Larsson: Frombeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *