Meny Stäng

De fem bästa julskräckisarna

Efter en ovanligt lång period av underligt varma dagar i december föll så äntligen de första snöflingorna. Eftersom detta skedde i Sverige, förvandlades givetvis snön illa kvickt till slask som inte gör någon glad. Än har vi inte sett slutet av december dock, och förhoppningsvis kanske vädergudarna väljer att vara lite schyssta i år och låta oss slippa den vedervärdiga blandningen av snö och regn som får oräkneliga fotgängare att ilskna till. Under tiden får man se till att sysselsätta sig med något annat, och vad passar då bättre än att se på film?

Julen nalkas och slår till om inte allt för länge. Vissa avfärdar detta som en kommersiell högtid och tröttnar snabbt på all hysteri kring julklappar. Sen finns det dom som frossar i julstämning och ser det här som årets bästa månad. Sen har vi även dom, jag inräknad, som spenderar december månad med att se så mycket julfilm hjärnan orkar med, vilket brukar bli en hel del. Att göra skräckfilm av diverse högtider har man gjort i snart fyrtio år, och jul är en högtid som fått en hel del filmer (av skiftande kvalitet) tillägnad till sig. Jag vill på From Beyonds vägnar passa på att rekommendera de fem bästa julskräckisarna som passar perfekt att sjunka ner i en behaglig fåtölj till, med julmust, pepparkakor och annat gott som förhöjer stämningen.

5. Christmas Evil (1980)
Den här filmen handlar om en tragisk figur som heter Harry. När han var liten såg han bokstavligen talat mamma kyssa tomten, och mer därtill, vilket gett honom ett trauma. I vuxen ålder bestämmer han sig för att ta på sig tomtedräkten och se till att julen går rätt till, vilket innebär att de goda ska belönas, och de elaka straffas.

Möter man den här tomten är det bäst att man skött sig…

Christmas Evil är en rätt märklig film. Det är en rätt mörk historia som stundtals påminner om mästerverket Maniac (1980), där en tragisk och mycket störd karaktär står i centrum. Samtidigt finns det en del svart humor i filmen som är bizarr, särskilt slutscenen lär etsa sig fast på de flestas hornhinnor ett bra tag. En ganska skitig och sorglig berättelse som kanske inte är den bästa julstämningshöjaren, men som är väl sevärd och minst sagt unik.

4. Silent Night, Deadly Night (1984)
Liksom i föregående film, grundas den här filmen i ett barndomstrauma, när Billy ser sina föräldrar mördas och modern våldtagen av en galning i tomtedräkt. Efter att ha bott på ett barnhem som styrs med järnhand av en sadistisk abbedissa, får Billy i vuxnare ålder jobb på en leksaksaffär. När han sedan får jobbet att vara butikens tomte, börjar saker och ting gå snett, och snart tar Billy yxan i egna händer och ger sig ut i julnatten för att se till att de olydiga får sina rättmätiga straff.

Den här tomten har annat än pepparkakor i åtanke…

Den här filmen såg jag i ung ålder, och har sett om den ett antal gånger sedan dess. Den håller varje gång, och lyckas vara en skönt exploativ slasherpärla som dessutom bjuder på massa julstämning. Billy går runt och gapar ”Punish!” till de han bestraffar med en sjujäkla inlevelse, och det finns ett par riktigt minnesvärda mordscener här. Också en smått tragisk historia, då det står klart att Billy aldrig riktigt haft någon chans till ett ”normalt” liv. Mer än sevärd, men undvik för allt i världen uppföljarna som alla lyckas vara usla på sitt eget sätt.

3. Gremlins (1984)
Ska man se någon av filmerna på den här listan med en lite yngre publik som vill bli skrämd i decembermörkret, är det här helt rätt film för det ändamålet. När Billy får ett litet underligt djur, en mogwai, i julklapp av sin far blir han stormförtjust, men det finns vissa regler att förhålla sig till. Så småningom råkar dessa regler brytas, och det som följer är att den lille figuren Gizmo föder en massa nya mogwai, som sedan förvandlas till monstruösa elakingar som gillar att sprida förstörelse.

Filmhistoriens sötaste monster, Gizmo, i full fart.

Gremlins är en klassiker som definitivt förtjänat sitt rykte och sin kultstatus. Den osar 80-tal lång väg och är en av de där filmerna som lyckas blanda det läskiga och det underhållande på ett närmast perfekt sätt. Det finns så mycket hjärta och värme här att man blir rörd, det är läckra effekter och monstrena ser ut precis som man vill att dom ska göra. Sen är dessutom Gizmo bland den sötaste filuren man sett på film någonsin, och det skadar ju aldrig att se en ung Corey Feldman i full aktion. Ett måste att se!

2. Treevenge (2008)
Den enda filmen på listan som inte är en långfilm, men som ändå är så spektakulär att man inte kan missa att ta med den. Regisserad av Jason Eisener, som gjorde dyngan Hobo With a Shotgun (2011). Det finns dock ingen anledning att bli avskräckt, då den här kortfilmen är ljusår bättre än hans långfilmsdebut. I filmen får vi se hur människor brutalt plöjer ner granar för att ha hemma som dekoration, och i den här berättelsen lever granarna och plågas enormt av sättet vilket människorna behandlar dom på. Till slut får dock nog, och bestämmer sig för att hämnas på människorna, något som sent kommer glömmas.

Granarna går till blodig hämnd i Treevenge.

Precis som handlingen, och titeln, antyder, är det här en speciell film som verkligen slår knut på julstämningen. Det är gjort med en stor dos entusiasm och är i sitt kortfilmsformat perfekt längdmässigt, då det är underhållande konstant. När granarna börjar hämnas blir det dessutom en blodfest utan dess like, där ingen kommer undan, inte ens små barn. Ingen film man visar för familjen på julafton, men ses den med rätt sällskap är det en alldeles fantastisk upplevelse som tåls att ses om varje julafton.

1. Black Christmas (1974)
Detta gäller alltså filmen från 70-talet, och inte den godkända remaken från 00-talet. Filmen utspelar sig i ett studenthem där ett gäng tjejer ska fira jul tillsammans. När de börjar få otäcka och äckliga telefonsamtal blir de oroliga att något är fel, och när de börjar försvinna en efter en, är det klart att det är någon som vill åt dom, och det är inte Tomten.

Det råder annat än mysig julstämning i Black Christmas…

När det kom till att göra den här listan var det aldrig något snack om vilken film som skulle hamna på högsta plats. Black Christmas är en av mina favoritfilmer och kan mycket väl ses som en grundläggande föregångare till slasherfilmen. Den är hur läcker som helst att titta på, och innehåller så mycket intensiv atmosfär att det räcker till ett tiotal filmer. Spännande nästan konstant, och när twisten väl avslöjas sitter man med andan i halsen och undrar hur det ska gå. Ett riktigt mästervek som tåls att ses hur många gånger som helst, det här är filmskapande på allra högsta nivå!

Se nu till att se så mycket julfilm ni orkar med, och missa ingen av de som rekommenderas på listan. God jul!

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör och julfilms-aficionado

1 Comment

  1. Film-David

    Härligt inlägg. 🙂 Ett par av filmerna har jag missat. Kanske jag skulle spana in dom… om jag får tid. Schysst sajt förresten. Har inte varit inne mycket, eller hunnit engagera mig särskilt mycket i den, men jag ser att ni gör ett jättebra jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *