Meny Stäng

Barnflickan (2011)

Barnflickan

Skönlitteratur, Sverige, Pocketförlaget, 2011

Författare: Hanna von Corswant

Språk: Svenska

314 sidor

— — —

Barnflickan 2011Svensk skräcklitteratur väcker alltid mitt intresse. Som stor entusiast för genren i sig gör det mig glad varje gång jag upptäcker ett verk jag inte känt till tidigare, och hoppas på att få en läsupplevelse som bevisar att genren står sig stark även via denne författare. Svensk skräck har onekligen fått större uppmärksamhet de senaste tio åren, något som inte bör gått någon litteraturintresserad förbi, vilket också leder till att fler och fler blir publicerade och får komma fram med sina (förhoppningsvis) otäcka böcker.

Barnflickan är Hanna von Corswants debutbok, och handlar om Karin, som kommer till Frankrike som au pair. Väl på plats visar det sig snart att det inte alls finns något barn där, och familjen hon hamnar hos verkar dölja flertalet mörka hemligheter i det stora hus de bor i. Karins redan fragila psyke, skakat av familjetragedier på hemmaplan, gör inte situationen bättre, och hon märker snart att hon är indragen i något hon inte alls kunnat förbereda sig på.

Tyvärr säger Barnflickan mig inte något. Den tillför inte något nytt eller originellt, vilket å andra sidan heller inte är något krav från min sida. Ska man spela på etablerade genrekonventioner så tycker jag dock att man får ge det något eget, något som särskiljer verket från genren i övrigt och som får verket att stå ut. Det är inte von Corswants språk det är fel på, hon hanterar pennan väl och lyckas få fram vad hon vill utan några skavanker. Det är på det innehållsmässiga planet som Barnflickan faller; den känns som en dussinroman vars intrig du anar vart den är på väg redan tidigt i boken, och när väl payoffen kommer i slutet så visar det sig, tyvärr, att man haft rätt.

Med tanke på att von Corswant har språket och vet hur man hanterar romanformen, har jag hopp för att hon kan lyckas väl med vad hon tar sig för i framtiden. Möjligen är det ämnet här som sätter käppar i hjulet för att det ska bli en lyckad roman, eller att von Corswant ännu inte riktigt vågat ta för sig och ge sig in på mer obekväma marker som kan visa sig ytterst gynnsamma. Det finns ögonblick i den här boken där man upptäcker att något mer intressant döljer sig bakom orden, något som förhoppningsvis kommer att ta större plats och visa sig tydligare i kommande berättelser. Barnflickan känns som en oinspirerad bok, en historia som allt för bekvämt lutar sig tillbaka på saker läsaren redan vet och känner till.

Betyg: 3,5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *