Meny Stäng

11-11-11 (2011)

11-11-11
Skräck, USA, 2011
Manus och regi: Darren Lynn Bousman
Skådespelare: Timothy Gibbs, Michael Landes m.fl.
På svensk dvd och blu ray under 2012

— — —

Bibliska profetior om jordens undergång. Antichrists uppvaknade och hans mörka kungarike. Enda sedan jag såg min första Omen-film är jag torsk på upplägget. Därför gnuggar jag mina händer och skrockar ondskefullt när det visar sig att Darren Lynn Bousman (Saw II, III, IV) tagit ett steg i denna ockulta riktning och lämnat tortyrskräcken bakom sig. Istället för sensmoralförvirrade dödsfällor så får vi demoner och mystiska olyckor. Allt pekar dock i samma riktning. Mot datumet 11-11-11.

En svår brand har krävt den framgångsrika författaren Joseph Crones (Timothy Gibbs) fru och sons liv. Han har nu stora problem att finna någon mening med sitt liv och plågas ständigt av svåra mardrömmer. Det enda som verkar fungera bra i Josephs liv är hans författande och hans böcker säljer i fantastiska mängder. Inte blir det heller bättre för Joseph när hans bror Samuel (Michael Landes) hör av sig från Bercelona och berättar att deras far nu är döende. Joseph, som dessutom precis varit med i en otäck bilolycka, bestämmer sig för att resa dit för att ta farväl. Detta förstår han kommer bli en svår prövning då Joseph själv är en övertygad ateist medan både hans bror och far är djupt troende katolska präster. Men inte nog med det. Väl på plats börjar Joseph se allt mer underliga uppenbarelser vilka alla verkar kopplas till honom och hans bror…

Joseph Crone (Timothy Gibbs) i jakten på vad 11-11-11 egentligen betyder

Precis som Saw-skaparen James Wan gjorde i Insidious (2010) så har Darren Lynn Bousman som sagt tagit ett steg bort från tortyrskräck. Detta är en högst välkommen utveckling som visar att Lynn Bousman både kan och vill annat nu när Saw-franchisen äntligen börjat svalna. 11-11-11 skiljer sig dock kraftigt från Insidious hemsökande andar. Känslan av modern spansk rysare ligger tung över filmen. Att den utspelar sig i Barcelona är naturligtvis en viktig, och förmodligen genomtänkt, anledning till detta. De urgamla och smala gatorna i staden. Josephs fars otäcka uråldriga hus med ett gammalt kapell i källaren. Det finns en stark känsla av den mörka medeltiden som skulle vara mycket svår att få till om filmen utspelats sig enbart i Amerika. Men inte bara den spanske miljön har inspirerat. Även den där mystiska känslan av ovetskap känns igen från spanska rysare som Barnhemmet (2007) Hierro (2009), och Julias Ögon (2010). Något finns i bakgrunden. Ett vanställt ansikte tittar fram, men är det något ur Josephs fantasi eller är det i själva verket något övernaturligt. Sifferkombinationen 11-11-11 dyker hela tiden upp? Men som åskådare vet man lika lite som Joseph själv och på så sätt knyts vi också emotionellt samman med honom. Det blir med andra ord ganska spännande och det är svårt att inte sugas in i hans sökande efter svaret på vad dessa siffror egentligen betyder.

Trots att Darren Lynn Bousman klarat att bygga upp en hyggligt bra stämning i 11-11-11 så törs han tyvärr inte förlita sig helt på att ”avsaknad av händelser ibland är otäckare än traditionella hoppa-till-effekter”. Klockrena grepp som mystiska dimgestalter på övervakningskameror och underliga gamla böcker från medeltiden banar vägen till rena rama infernot. Lynn Bousman hade nog tjänat på att göra sin film längre och kanske till och med sparat något på demon-krutet. Men det bör också tilläggas att i jämförelse med exempelvis Saw IV så är 11-11-11 rena våtdrömmen. Och även om det så kallade ”smarta slutet” inte direkt kommer som någon chock så kan jag lova att det är svårt att inte mysa tillfredställt när hemligheten bakom siffrorna slutligen 11-11-11 avslöjas.

Nåväl, 11-11-11 kanske inte bjuder inte på något direkt nytt, men med bra skådespelare och en rejält medryckande stämning så visar Darren Lynn Bousman att han faktiskt är en riktigt intressant regissör. Förhoppningsvis så låter han mig snart gnugga händerna och skrocka ondskefullt igen.

Betyg: 6 av 10 

— —

Kristoffer Pettersson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *